Το “Τσεσμέ” ξαναβγήκε στο Αιγαίο, ενώ τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά

Το “Τσεσμέ” ξαναβγήκε στο Αιγαίο, ενώ τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά

Το Τσεσμέ πλέει και πάλι στο Αιγαίο, προς την περιοχή της τουρκικής Navtex

Το “Τσεσμέ” που χθες αποσύρθηκε στον κόλπο της Σμύρνης, ξαναβγήκε σήμερα στο Αιγαίο. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεε στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί με την παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου.

Η τουρκική Navtex αφορά διεθνή ύδατα κοντά στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Σκύρο.

Το τουρκικό σκάφος “Τσεσμέ” βρισκόταν στον κόλπο της Σμύρνης, εν αναμονή της έναρξης της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”.

H ετήσια μεγάλη άσκηση της Τουρκίας έχει ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί μέχρι τις 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα των μονάδων και πλοίων υπό την διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων.

Κατά την άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα ενώ θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες των μονάδων για κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας μάχης τους.

Προκλήσεις και από αέρος: Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Αγαθονήσι, Οινούσσες, Παναγιά

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ώρα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, στα 22.700 πόδια. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, πέταξε, σήμερα, στις 14:29, πάνω από τα νησιά Παναγιά και Οινούσσες στα 24.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Ακάρ: Η Ελλάδα δεν φέρεται σαν καλός γείτονας– Θα προστατεύσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Παράλληλα σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του “Τσεσμέ”.

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Καισάρεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ Γιασάρ Γκιουλέρ και τους αρχηγούς των τριών Σωμάτων, ο Ακάρ δήλωσε αναφερόμενος στην υποτιθέμενη παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά: “Δόθηκε η κατάλληλη απάντηση. Δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πως αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει στο πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους S-400 δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί όταν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενώ επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι οι κυρώσεις για τους S-400 και μάλιστα η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 “δεν ευθυγραμμίζονται με το συμμαχικό πνεύμα”.

capital.gr με πληροφορίες από TheToc.gr

thumbnail
About The Author

0 comments