H MIT χρησιμοποιεί συγγενή οργανισμό ανάπτυξης για να καλύψει τις μυστικές επιχειρήσεις της στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο

H MIT χρησιμοποιεί συγγενή οργανισμό ανάπτυξης για να καλύψει τις μυστικές επιχειρήσεις της στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο

Abdullah Bozkurt

Η ΜΙΤ διεξάγει παράνομες επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω ενός συγγενή οργανισμού βιτρίνα που είχε φυτέψει στο τουρκικό αναπτυξιακό πρακτορείο TIKA, δήλωσε η Nordic Monitor.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Hakan Fidan, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT), έχει καλύψει κάποιες κρυφές επιχειρήσεις μέσω του αδελφού του Ali Özgün Öztürk, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Τμήματος TIKA για την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Μια ανασκόπηση του ταξιδιού του Öztürk δείχνει ότι σίγουρα δεν είναι συνηθισμένος βοηθός και εργάτης αναπτυξιακών προγραμμάτων. Δημιουργεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών σε ξένες χώρες και αναπτύσσει πρόσβαση σε αξιωματούχους χρησιμοποιώντας την ανάπτυξη και το πολιτιστικό του έργο.

Τα ταξίδια του δεν περιορίζονται ούτε στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Έχει εμφανιστεί σε καυτά σημεία από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική, όπου οι στοχευμένες επιχειρήσεις του MIT τον απαιτούσαν να παρευρεθεί, αν και η επίσημη εντολή του περιορίζεται μόνο στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Ο Öztürk προσλήφθηκε στην TIKA όταν ο Fidan διοικούσε τον οργανισμό ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο TIKA, ο Fidan προώθησε τον αδελφό του, ο οποίος έμεινε πίσω όταν ο Fidan διορίστηκε επικεφαλής της MIT για να συντονίσει τις επιχειρήσεις της TIKA με την υπηρεσία πληροφοριών.

Ως συνταξιούχος αξιωματικός που εργάστηκε σε στρατιωτική ιατρική μονάδα, ο Öztürk δεν ήταν κατάλληλος για θέση στο TIKA. Δεν πέρασε την τυπική διαδικασία πρόσληψης της κυβέρνησης, αλλά μάλλον προσελήφθη στο TIKA με τη βοήθεια του Fidan.

Η πρόσληψή του αμφισβητήθηκε δημοσίως το 2014, όταν το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κατηγόρησε το κυβερνών Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για νεποτισμό για πρόσληψη ανθρώπων χωρίς να απαιτείται εξέταση για δημόσιες υπηρεσίες λόγω των σχέσεών τους με κορυφαίους κυβερνητικούς φορείς.

Η κυβέρνηση Ερντογάν παρακάμπτει αποτελεσματικά την Εξέταση Κρατικού Προσωπικού (KPSS), προϋπόθεση στη διαδικασία πρόσληψης κρατικών υπηρεσιών, με την πρόσληψη ατόμων κοντά στο AKP, ενώ εκατομμύρια άλλοι επιλέξιμοι για δημόσια υπηρεσία, απωλήθηκαν άδικα.

Ο Haluk Koç, ο τότε εκπρόσωπος του CHP, ανακοίνωσε τα ονόματα 85 ατόμων που προσλήφθηκαν από κρατικούς θεσμούς λόγω των δεσμών τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αποκαλύπτοντας την έκταση του νεποτισμού του κυβερνώντος κόμματος. Ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, φίλος της οικογένειας του Φιντάν, αρνήθηκε ισχυρισμούς νεποτισμού στην πρόσληψη προσωπικού σε δημόσιους θεσμούς, λέγοντας ότι οι διορισμοί που επέκρινε η αντιπολίτευση ήταν σύμφωνοι με τους κανονισμούς.

Ο Φιντάν, μια φιλοϊρανική πολιτική φιγούρα, αναδιοργάνωσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό εντολές του Ερντογάν, εκκαθάρισε εκατοντάδες πράκτορες από την υπηρεσία και γέμισε τις κενές θέσεις με ισλαμιστές, εθνικιστές και νεο-εθνικιστές. Με ορμητικές τροποποιήσεις σε νομοσχέδιο πληροφοριών, η MIT απέκτησε επιχειρησιακή εντολή, δημιούργησε τη δική της μονάδα ειδικών δυνάμεων, που προσλήφθηκε ως επί το πλείστον από την Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού (KKK) και διεξήγαγε επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας προς όφελος του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με την οδηγία του Ερντογάν, η MIT επενδύει σε μη τουρκικές μουσουλμανικές ομάδες σε ξένες χώρες, αναπτύσσοντας ξένα περιουσιακά στοιχεία για κινητοποίηση για πολιτικούς σκοπούς και οπλισμό και χρηματοδότηση ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Σε ορισμένες επιχειρήσεις η TIKA έχει χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα, με δεκάδες πράκτορες της MIT να φυτεύονται στην TIKA ως εργαζόμενοι ανάπτυξης. Η Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως πώς οι υπάλληλοι της TIKA χρησιμοποιήθηκαν ως ταχυμεταφορείς για τη χρηματοδότηση της Χαμάς.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Πηγή: https://infognomonpolitics.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments