Belh@rra HN από τις Naval Group, Thales και MBDA… Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση

Με ένα σκεπτικό που υπερβαίνει κατά πολύ μια εμπορικού τύπου συνεργασία, η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να κάνει ένα ισχυρό “φίνις” στην “κούρσα” για το ποιος θα είναι ο προμηθευτής της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Αν και το ερώτημα εάν στο τραπέζι βρίσκεται και “σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής” και με ποιο περιεχόμενο, η πρόταση των Γάλλων για την “ψηφιακή” φρεγάτα Belh@rra (FDI HN) αποτελεί μια ισχυρή υποψηφιότητα, ενώ είναι ευδιάκριτο ότι η προοπτική συνεργασίας με τη Γαλλία κάνει “καλό γκελ” και σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Οι Γάλλοι υπέβαλλαν πρόταση “χωρίς ρίσκο” όπως επισημαίνουν, για τον “εκσυγχρονισμό μέσης ζωής” (mid-life upgrade) των τεσσάρων ελληνικών MEKO 200HN, που θα πραγματοποιηθεί αμιγώς στην Ελλάδα, με τη μέγιστη εμπλοκή της THALES HELLAS S.A. που έχει εμπειρία εμπλοκής σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα και συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Ήδη στην ομάδα της Group Naval έχουν ενταχθεί εννιά ελληνικές εταιρίες και σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές συζητήσεις με περίπου 20 άλλους υποψηφίους. Οι Γάλλοι προχωρούν και τη συνεργασία με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα για την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου

Η υποβολή της πρότασης σε διακρατικό επίπεδο καλύπτει και την απαίτηση προσφοράς “ενδιάμεσης λύσης“, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να προσφέρει μια εταιρία, αλλά το γαλλικό Ναυτικό σε συνεργασία με το κράτος. Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για την τελική έκβαση της υπόθεσης, τονίζοντας σειρά πλεονεκτημάτων τα οποία κατά τη γνώμη τους εξασφαλίζονται για τη σύμμαχο Ελλάδα.

Η ομάδα των εταιριών που θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα είναι η ναυπηγική Naval Group, ο κολοσσός των ηλεκτρονικών Thales και στα όπλα που θα φέρουν οι φρεγάτες η MBDA, που πέραν της ισχυρής γαλλικής “συνιστώσας”, συνενώνει το συμφέρον και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η γαλλική πρόταση αφορά τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών, εκ των οποίων “κάποιες” θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, υποσχόμενη “διαδικασίες fast track”, με στόχο να παραδοθούν ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα για επιχειρησιακή αξιοποίηση το συντομότερο δυνατόν.

Η Γαλλία δεσμεύεται για σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας που θα στηρίξουν την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και συμμετοχή ελληνικών εταιριών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, στόχος είναι η στενότερη και μονιμότερη σύνδεση των ναυπηγικών βιομηχανιών των δυο πλευρών και η συνεργασία και σε μελλοντικά προγράμματα.

Ωστόσο, τα προβλήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα καθοριστούν με διμερείς διαπραγματεύσεις, δεν επιτρέπουν να δοθούν απόλυτα ξεκάθαρες και δεσμευτικές απαντήσεις δημόσια σε αυτό τον τομέα. Το ασφαλές είναι να θεωρηθεί ότι η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί σε γαλλικό ναυπηγείο, ενώ σημαντικό μέρος των υπολοίπων τριών θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την καινούργια φρεγάτα Belh@rra HN αυτή καθαυτή, η γαλλική πλευρά δεσμεύεται για την παράδοση ενός ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος πλήρως συμβατού με τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας (ΝΑΤΟ) που θα καλύπτει το σύνολο των επιθετικών και αμυντικών επιχειρησιακών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Η “ψηφιακή ραχοκοκκαλιά” του συστήματος εξασφαλίζει την έμφαση σε σύγχρονες απειλές που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, αλλά και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αναβαθμίσεων που θα προκύψουν με την πορεία των ετών, με την εμφάνιση σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών.

Οι Belh@rra ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα
Η φρεγάτα FDI HN έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση όλου του φάσματος των ναυτικών επιχειρήσεων, κατά στόχων αέρος επιφανείας και υποβρυχίων είτε ανεξάρτητα είτε ως μέρος ναυτικής δύναμης επιχειρήσεων.

Το υψηλής ολοκλήρωσης, αυξημένης κυβερνοασφάλειας και ανθεκτικότητας σε ζημίες μάχης οπλικό σύστημα της φρεγάτας περιλαμβάνει:
>Το ραντάρ Thales SeaFire τεχνολογίας AESA GaN. Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό σύστημα τεχνολογίας GaN (Galliun Nitride: νιτρίδιο του γαλλίου) το οποίο αποτελείται από τέσσερις κεραίες ενεργού φασικής διάταξης με πομποδέκτες στερεάς κατάστασης οι οποίες τοποθετούνται σε ένα ολοκληρωμένο ιστό.

Επιτρέπει την επιτήρηση σε μεγάλες αποστάσεις (έως και 500 χλμ. για αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους), εντοπισμό, ιχνηλάτηση (κατά την κατασκευάστρια 800 στόχους ταυτόχρονα) και εμπλοκή αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροχημάτων, υπερηχητικών και μη κατευθυνόμενων βλημάτων πλεύσης και βαλλιστικών βλημάτων παρέχοντας δυνατότητες σημειακής και περιοχικής αντιαεροπορικής / αντιβληματικής άμυνας. Επίσης παρέχει δυνατότητα έρευνας για στόχους επιφανείας σε αποστάσεις έως και 80 χλμ.

>Το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS: Combat Management System) SETIS που συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από όλους τους αισθητήρες του πλοίου αλλά και από άλλες πηγές (άλλα πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα) και συνθέτει εξαιρετικής ακρίβειας απεικόνιση της τακτικής κατάστασης και αξιολόγησης πολλαπλών απειλών.

Το SETIS χρησιμοποιεί αλγόριθμους για τη «σύντηξη» των δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες, αξιολόγησης απειλής και ανάθεσης όπλων (TEWA: Threat Evaluation and Weapon Assignment) σε επίπεδο πλατφόρμας και δύναμης επιχειρήσεων και διαχείρισης γνώσης.

>Σόναρ τρόπιδας και συρόμενης διάταξης τα οποία σε συνδυασμό με τους δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για την άφεση τορπιλών EuroTorp MU90, τα ελικόπτερα S70B /MH-60R που η φρεγάτα μπορεί να μεταφέρει και υποστηρίξει και το SETIS (που μπορεί να συγκεντρώνει δεδομένα από άλλες μονάδες επιφανείας, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα, κ.λπ.) παρέχει πολύ αυξημένες δυνατότητες στον εντοπισμό, ιχνηλάτηση και προσβολή υποβρύχιων στόχων ακόμη και αυτών που έχουν χαμηλή ακουστική υπογραφή.


>Εγνωσμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας οπλικά συστήματα στα οποία περιλαμβάνονται το διαμετρήματος 76 χλστ. ναυτικό πυροβόλο Oto Melara Super Rapido, τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας Exocet MM-40 Block 3 και τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος MBDA Aster 15/30.

Το DP σκοπεύει να επανέλθει παρουσιάζοντας αναλυτικότερα τα συστήματα που θα καταστήσουν τις φρεγάτες Belh@rraως ένα ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, ικανό να αναλάβουν τον κεντρικό ρόλο στην αποτρεπτική και αμυντική αξιοπιστία του Πολεμικού Ναυτικού για τις τέσσερις δεκαετίες που ακολουθούν…

Πηγή: https://www.defence-point.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments