Η Αίγυπτος διακόπτει τις προσπάθειες συμφιλίωσης με την Τουρκία

Η Αίγυπτος διέκοψε προσωρινά τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των επαφών για θέματα ασφαλείας, μέχρι νεωτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Arabiya το Κάιρο διέκοψε κάθε επικοινωνία με την Άγκυρα μέχρι να ικανοποιηθούν άμεσα όλες οι απαιτήσεις του, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση της Τουρκίας στην απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη είναι κυρίως υπεύθυνη για τη διακοπή των επαφών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποσύρει του στρατιωτικούς συμβούλους της και τον στρατό της από την Λιβύη, ενώ η Αίγυπτος απαίτησε την άμεση και άνευ όρων απόσυρσή τους από την Λιβύη.

Πρόσφατα, η Τουρκία σταμάτησε ορισμένες από τις δραστηριότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εντός της επικράτειάς της, αλλά η Αίγυπτος απαίτησε περισσότερα και μόνιμα μέτρα. Επίσης απαίτησε την παράδοση των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Yahya Musa και Alaa al-Samahi.

Η Τουρκία ήθελε να εφαρμόσει τις απαιτήσεις της Αιγύπτου σταδιακά, ενώ η Αίγυπτος επέμενε στην εφαρμογή τους σε δύο φάσεις, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις τους θα εξομαλυνθούν ανάλογα με την ταχύτητα εφαρμογής των απαιτήσεών της κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος αρνήθηκε την συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους στο Κάιρο εντός Απριλίου, επιμένοντας «στην απόσυρση των Τούρκων στρατιωτικών από τις Αραβικές χώρες, ως σεβασμό της εδαφικής τους ακεραιότητας».

Υπενθυμίζεται ότι εχθές πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σαμί Σούκρι. Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών από το 2013 όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Περίπου 20.000 Αιγύπτιοι που είναι αντίθετοι στην κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και που ανήκουν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν καταφύγει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στο Ahval.

Τον προηγούμενο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη και πρόσκεινται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Τουρκία επίσης απέστειλε επιστολή στην Αίγυπτο στην οποία διαβεβαιώνεται η διακοπή χορήγησης υπηκοότητας σε μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Αίγυπτος έχει ζητήσει και την έκδοση μελών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν λάβει την Τουρκική υπηκοότητα.


Πηγή: https://cosmostatus.blogspot.com/2021/04/blog-post_10.html
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
thumbnail
About The Author

0 comments