ΚΥΠΡΙΑΚΟ Κ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο - Ένας εθνοφρουρός για κάθε 3.4 Τούρκους στρατιώτες

Μια νέα μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, η οποία προχωρεί σε σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας  και του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα, υποδεικνύει ότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αριθμητικές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια. 
Σύμφωνα με τις ενδείξεις του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών μελετών, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί την υπεροχή έναντι της Ελληνοκυπριακής πλευράς, χωρίς όμως να σημειώνονται σημαντικές αλλαγές  από το 2002, παρά τις σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς του Κυπριακού Κράτους.

Η μελέτη βασίστηκε σε ανοικτές πηγές, καθώς και αντικειμενικές και υποκειμενικές εκτιμήσεις των πρόσθετων παραγόντων σχετικά με τη στρατιωτική ετοιμότητα.

Στρατεύματα
Με βάση τα ευρήματα της επισκόπησης το στρατιωτικό προσωπικό της Εθνικής Φρουράς κυμαίνεται μεταξύ 8.500 και 12.500, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον 50.000 έφεδροι.
Μαζί με αυτούς, συνυπολογίζεται και η συνδρομή των ανδρών της (ΕΛΔΥΚ), η οποία δεν υπερβαίνει τους 950. Εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των στρατευμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, φτάνει τους 63.450.

Από την άλλη πλευρά, τα τουρκικά στρατεύματα, υπολογίζονται στις 43.000. Πέραν του στρατού, υπάρχουν ακόμη 3.500 τουρκοκύπριοι στρατιώτες και άλλοι 26.000 έφεδροι.

Ο συνολικός αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 72.500.
Η αναλογία μεταξύ των δύο στρατιωτικών δυνάμεων, μεταφράζεται ως εξής:

Ένας στρατιώτης στην Εθνική Φρουράς για κάθε 3,4 στα κατεχόμενα.

Η Εθνική Φρουρά έχει 164 δεξαμενές, σε σύγκριση με τις 348 των τουρκικών δυνάμεων.

Σε ότι αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC), η Εθνική Φρουρά διαθέτει συνολικά 395, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις 627.
thumbnail
About The Author

0 comments