Το (κρυφό) σχέδιο του «σουλτάνου»!

Οι σκοπιμότητες της νέας στρατηγικής του Ερντογάν να ανακαλύπτει εκ νέου Κούρδους εχθρούς με πρόσχημα την επίθεση στο ISIS 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε από τους Δυτικούς συμμάχους του το πράσινο φως για μαζικά πυρά εναντίον των Κούρδων, ούτε καν τη νομιμοποίηση της αποφασιστικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον τους ως «νόμιμη άμυνα» στην τρομοκρατία. Για τους Δυτικούς, όσο και αν εκτιμούν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας (που λειτουργεί ως ανάχωμα στην προέλαση των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη), οι Κούρδοι είναι στην παρούσα φάση περισσότερο χρήσιμοι, αφού αυτοί πολεμούν στο έδαφος εξολοθρεύοντας μαχητές του Xαλιφάτου. Του συνέστησαν έτσι να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία ετών την οποία έχουν υποστηρίξει και τα όποια χτυπήματα απαντούν σε επιθέσεις του ΡΚΚ να είναι «αναλογικά».


Νέοι όροι 

Ο Ερντογάν έσπευσε να θέσει νέους όρους για να σεβαστεί την ειρηνευτική διαδικασία. Άμεσο αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν ΡΚΚ (έχει αναλάβει την ευθύνη στοχευμένων επιθέσεων σε αστυνομικούς και τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους) αλλά και κάτι παραπάνω: την άρση ασυλίας όλων των πολιτικών που έχουν δεσμούς με «τρομοκρατικές οργανώσεις», δηλαδή των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HPD, που εισερχόμενο στη Βουλή με 13% ανέκοψε τα σχέδια του «σουλτάνου» για συνταγματική αλλαγή με την οποία θα καθιέρωνε μοναρχικού τύπου προεδρία. Τους ζήτησε δε «αφού καταθέσουν τα όπλα, να εγκαταλείψουν τη χώρα»!

Λίγη ώρα αργότερα έστειλε τα F-16 και βομβάρδισαν στόχους του ΡΚΚ στο Σιρνάκ. «Οι στόχοι καταστράφηκαν. Οι απώλειες αποτιμώνται» ανακοίνωσε το Επιτελείο.

Με τις απαιτήσεις αυτές αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές σκοπιμότητες της νέας στρατηγικής Ερντογάν στο μέτωπο, όπου εχθρός είναι υποτίθεται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (παρασκηνιακά το διευκόλυνε μήνες τώρα, αφήνοντας να περάσουν τα σύνορα οπλισμός και μαχητές): Να πυροδοτήσει μία εθνικιστική υστερία στο εσωτερικό, ανακαλύπτοντας εκ νέου «Κούρδους εχθρούς», να επανασυσπειρώσει τους υποστηρικτές του και -με τις πρόωρες εκλογές πολύ πιθανές- να επανέλθει ενισχυμένος ως σωτήρας του έθνους από τους τρομοκράτες, εξοντώνοντας το κουρδικό στοιχείο.
Σε αυτό θα συμβάλει και η νεκρή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα που επιδιώκει να δημιουργήσει για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες (1.800.000 φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία) αλλά και να μην εξελιχθεί η περιοχή σε έδαφος πρόσφορο προς ίδρυση κουρδικού κράτους.

«Πάγος» από ΝΑΤΟ στα χτυπήματα της Αγκυρας κατά PKK 

Η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με επίκληση του άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (κράτος-μέλος ζητεί διαβουλεύσεις καθώς «αισθάνεται» ότι απειλείται η ασφάλειά του), κράτησε 90 λεπτά και κατέληξε σε τρία συμπεράσματα. Πρώτον, η Τουρκία θα συνεχίσει (παρότι αισθάνεται απειλούμενη) να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές στη βόρεια Συρία αλλά και τους Κούρδους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Αυτό ξεκαθάρισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας τη συμβατική υποχρέωση της Συμμαχίας να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη χώρα του, αν δεχτεί επίθεση, και συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει δεχτεί επίθεση, είναι καθήκον του ΝΑΤΟ να αναμειχθεί περισσότερο».

Δεύτερον, το ΝΑΤΟ, κατά δήλωση του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει περιορισμένο ρόλο στη σύγκρουση με το Ισλαμικό Κράτος: Μάχεται την τρομοκρατία στη Μεσόγειο, στο Αφγανιστάν, στην Ιορδανία και στο Ιράκ με βάση απόφαση του ΟΗΕ που ενέκρινε συμμαχική (όχι όμως

Παιχνίδι ριάλιτι δίπλα από τους τζιχαντιστές

Ο ανταγωνισμός των τηλεοπτικών ΜΜΕ για τηλεθέαση και διακρίσεις τα οδηγεί στα άκρα. Ακόμα και αν αυτά είναι η εμπόλεμη ζώνη της Συρίας με τζιχαντιστές διψασμένους για δυτική σάρκα. Χθες, η δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας, το τηλεοπτικό κανάλι SBS, παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο βραβευμένου ριάλιτι επιβίωσης, που μεταφέρει απλούς Αυστραλούς σε μέτωπα και τώρα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, οδήγησε τους παίκτες, έστω και με αλεξίσφαιρα γιλέκα και συνοδεία ανδρών ασφαλείας και Κούρδων μαχητών, στη Συρία, στο Ιράκ και στη Μιανμάρ για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία των πληθυσμών που εκτοπίζονται και γίνονται πρόσφυγες. Το χωριό «σκηνικό» δέχθηκε όμως πραγματικά πυρά από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή "Δημοκρατία"
thumbnail
About The Author

0 comments