Η ισορροπία στο Αιγαίο απειλείται!

Την ώρα που η Τουρκία «φουλάρει» στους εξοπλισμούς, οι Ε. Δυνάμεις, είναι στη μέγκενη του μνημονίου και του νόμου Βενιζέλου για τις προμήθειες. Ακινητοποιημένα πολλά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα χωρίς ανταλλακτικά 


Γράφει ο Ανδρέας Κούτρας

Οι συνεχείς περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στον λειτουργικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, με επιτελείς να παραδέχονται ότι η κατάσταση πλέον είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα «μπαλώματα» δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τα μεγάλα επιχειρησιακά κενά και εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στο αξιόμαχο του ένστολου προσωπικού, αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση πιο οικονομικών, αλλά στοχευμένων λύσεων.

Ολοι οι κλάδοι, Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία, αδυνατούν όχι να προχωρήσουν σε νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων, για να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους, απέναντι σε μια Τουρκία που συνεχίζει να «τρέχει» στην κούρσα των εξοπλισμών ανατρέποντας δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Δεν υπάρχουν όμως διαθέσιμα κονδύλια ούτε για ανταλλακτικά, ενώ ο νόμος Βενιζέλου του 2010 περί προμηθειών έχει επιδεινώνονει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε στο περασμένο φύλλο της ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να πωληθούν μαχητικά F-16, φρεγάτες και άρματα μάχης προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα και να καλυφθούν άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες - κάτι που δεν διαψεύστηκε. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στα καύσιμα που χρειάζονται τα αεροσκάφη, τα πλοία, τα άρματα μάχης και τα οχήματα. Η διάθεσή τους γίνεται με το... σταγονόμετρο, παρότι πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι «οι ανάγκες καλύπτονται».

Μειώνονται οι δαπάνες

Από την αρχή της κρίσης έχουν περικοπεί συνολικά 500.000.000 ευρώ το έτος από τις αμυντικές δαπάνες, ενώ το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει περαιτέρω μειώσεις 100.000.000 ευρώ το 2015 και 200.000.000 ευρώ το 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξοπλιστικά προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 και Mirage 2000 πηγαίνουν... αρκετά πίσω, ενώ η απόκτηση νέου μαχητικού και εκπαιδευτικού αεροσκάφους αποτελεί μάλλον ουτοπία. Στο Ναυτικό μπαίνει στο χρονοντούλαπο η προμήθεια νέων φρεγατών, όπως και για τον Στρατό τα ΤΟΜΑ και νέα αντιαεροπορικά συστήματα.

Τεθωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφη (μαχητικά, πυροσβεστικά και τα πρωθυπουργικά), πλοία ακόμη και μεγάλος αριθμός οχημάτων μένουν στα υπόστεγα. «Οι μειωμένες δαπάνες έχουν στεγνώσει τις αποθήκες από στοκ ανταλλακτικών με αποτέλεσμα να απαιτείται παραγγελία που καθυστερεί να υλοποιηθεί» ανέφερε πηγή του Πενταγώνου καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος για την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Γενικά Επιτελεία εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις με στόχο τα επόμενα χρόνια να μπορέσουν να θωρακίσουν τα σύνορα της χώρας. Για παράδειγμα, Ναυτικό και Αεροπορία προωθούν τη λύση των UAVs ή των drones για την επιτήρηση του Αιγαίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν τα πλοία ή τα αεροσκάφη, αλλά θα περιορίσουν τις εξόδους και θα μειώσουν το σημερινό κόστος. Η δε αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διατήρηση των απαραίτητων σχηματισμών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να το πράξουν.

Αδειάζουν οι μονάδες λόγω υπογεννητικότητας

Η δραματική μείωση της απόδοσης κλάσεων στρατευσίμων τα επόμενα χρόνια, απόρροια του μείζονος προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, αποτελεί πονοκέφαλο για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το 1999 οι στρατεύσιμοι ήταν περίπου 89.000, ενώ το 2029 θα είναι μόλις 43.000. Σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι τελικώς απαλλάσσονται ή προβαίνουν σε ανυποταξία. Πολλές μονάδες, ακόμη και της παραμεθορίου, λειτουργούν με χαμηλή επάνδρωση. Η ενέργεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να κρατήσει στα αστικά κέντρα τον απολύτως απαραίτητο αριθμό οπλιτών και όλους τους άλλους να τους μεταθέσει στις παραμεθόριες μονάδες έδωσε διεξόδους και ανάσες, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα, όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου, και σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ακόμη και σχέδιο για την εθελοντική στράτευση των γυναικών κατά έξι μήνες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως αποκάλυψε στις 14 Ιουλίου η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Η πρόσληψη 1.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης με θητεία μέχρι τριών ετών φαίνεται ότι έχει κολλήσει λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και των περικοπών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ ο θεσμός του επαγγελματία οπλίτη έχει καταστεί ανενεργός. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις περίπου 80 στρατιώτες και αυτοί με τον θεσμό των ΟΒΑ. Παράλληλα, έχουν περιοριστεί κατά 50% και οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις στελεχών λόγω δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό συνεχίζονται αμείωτες. Η επέκταση μάλιστα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ενστόλων στο 58ο έτος της ηλικίας τους προκαλεί νέο κύμα παραιτήσεων, δημιουργώντας νέα κενά και ελλείψεις προσωπικού στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"
thumbnail
About The Author

0 comments