Η στρατιώτης Ekin Wan

Θέλησαν να την εξευτελίσουν άοπλη για να χορτάσουν τα μάτια των Δυτικών αναγνωστών-Οι γυναίκες της Ανατολής δεν φορούν μόνο μαντήλα 

Η ντροπιαστική φωτογραφία του κορμιού της πολεμίστριας Ekin Wan, δυστυχώς αναπαράχθηκε προς τέρψιν των δυτικών πολιτισμένων αναγνωστών του διαδικτύου,  βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπικότητα αυτής της μεγάλης μαχήτριας, αλλά και των γυναικών του YJA STAR που δίνουν μάχη εναντίον δύο στρατών: Του τουρκικού και του ΙSIS.

O εξευτελισμός του "Θηλυκού"
H Kevser Eltürk (το πραγματικό όνομα της Ekin Wan) μέχρι να πέσει με τις συντρόφους της στα χέρια του τουρκικού στρατού πολέμησε υπερασπιζόμενη το χωριό Varto της επαρχίας Μους. Δυστυχώς, ο τουρκικός μισογυνισμός και ο ανύπαρκτος ανδρισμός των Τούρκων στρατιωτών που εισέβαλλαν στα κουρδικά εδάφη (Βόρειο Κουρδιστάν), τα οποία υπερασπιζόταν η Ekin με την ομάδα της, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο Ερντογάν συνεχίζει την αιμοσταγή πολιτική των προκατόχων του απέναντι σε λαούς, κάνοντας τα ίδια με τους εθνοκτόνους του ISIS. 
Επίσης, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας επίσημα τους Κούρδους μαχητές ως "τρομοκρατική οργάνωση" ήταν και είναι οι ηθικοί αυτουργοί τέτοιων θηριωδιών που συντελέστηκαν σε όλο τον πλανήτη με την φόρμα παραλλαγής του "πολιτισμένου ελευθερωτή". Από το Βιετνάμ μέχρι την πρώην Γιουγκοσλαβία και από το Ιράκ μέχρι την πρόσφατη "Αραβική Άνοιξη" ο κατάλογος των εγκλημάτων πολέμου των "δημοκρατικών" Δυτικών δεν έχει τελειωμό.
Ευτυχώς υπήρξαν και οι εξαιρέσεις σοβαρών οργανώσεων παγκοσμίως που διαδικτυακώς κατήγγειλαν την δημοσίευση της φωτογραφίας με  το κορμί της Ekin  πεταμένο στο δρόμο μετά από βασανισμό ημερών στην φυλακή, όπου κρατούταν, και μετά από τον ομαδικό βιασμό της.  Προτίμησαν να βάλουν τις αισχρές δηλώσεις του Τούρκου επάρχου της Μους για να αποδείξουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της ισλαμικής Τουρκίας και πόσο συγκλίνουν με τις ρίζες του ISIS. 
Δήλωσε ο έπαρχος του Ερντογάν, ο οποίος δεν καταδίκασε τον βασανισμό και βιασμό ενός στρατιώτου, αλλά δήθεν τον ένοιαξε ποιος ήταν αυτός που μοίρασε διαδικτυακώς τις φωτογραφίες της διαπόμπευσης της νεκρής. "Μερικές φωτογραφίες ενός ΘΗΛΥΚΟΥ, μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας μας στις 10 Αυγούστου 2015. Οι διοικητικές και ποινικές έρευνες έχουν ξεκινήσει εναντίον εκείνων που μοίρασαν τις φωτογραφίες αυτές".
Βέβαια, η διοχέτευση των φωτογραφιών μέσω διαδικτύου, και πολύ σύντομα μέσω όλων των ΜΜΕ, μόνο τους Τούρκους γενοκτόνους συμφέρει, αφού το γυμνό κατακρεουργημένο κορμί της Ekin πετάχτηκε σε δημόσιο κεντρικό χώρο, τόσο για εξευτελισμό της γυναικείας φύσης, όσο και για παραδειγματισμό των υπόλοιπων γυναικών που εθελοντικά παίρνουν τα όπλα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Τόσο στημένο που ενώ η βασανιστική εκτέλεση της  Ekin  έγινε στις 10 Αυγούστου, η κηδεία της στις 13 Αυγούστου, οι φωτογραφίες "διέρρευσαν" στις 17 του μήνα.

Οι στρατιώτες με τα μακρυά μαλλιά
Ο YJA STAR, στρατιώτης του οποίου ήταν η Ekin Wan είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα του PKK που δημιουργήθηκε το 2004 και σε αυτό συμμετέχουν αποκλειστικά γυναίκες. Όμως, πριν ακόμα δημιουργηθεί ως ισότιμο μέλος με το ανδρικό στρατιωτικό τμήμα, οι Κούρδισσες γυναίκες εθελοντικά εκπαιδεύονταν και συμμετείχαν σε μάχες πολλά χρόνια πριν. Στο τμήμα αυτό οι γυναίκες εθελοντικά παίρνουν μέρος, εκπαιδεύονται από τις ιεραρχικά ανώτερές τους και ενοποιούνται στις μάχες που δίνουν με το κύριο στράτευμα του ΡΚΚ. Μάλιστα στις μάχες,  εντολές μπορούν να λαμβάνουν από γυναίκα στρατιωτικό όπως στην γνωστή περίπτωση της στρατηγού Ναλίν Νεφρίν που ηγούνταν του κουρδικού στρατεύματος για την ανακατάληψη του Κομπάνι από τον ISIS. Η Νεφίν είναι  μέλος του τμήματος YPJ (γυναικείο τμήμα που δημιουργήθηκε το 2011 για τον πόλεμο εναντίον του ISIS).
Για τις Κούρδισσες εδώ και χρόνια το να πολεμάνε είναι στο κύτταρό τους. Σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει δηλώνουν ότι η ισότιμη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον εχθρών είναι βασικό συστατικό της αυτοδημιουργίας και της αυτοσυνείδησης της ύπαρξής τους.  Δεν έχουν κανένα συναισθηματικό εμπόδιο να συμμετέχουν στο πόλεμο ακόμα κι αν είναι μητέρες. Αντιθέτως, οι μητέρες των στρατιωτών τις ξεπροβοδίζουν για τη μάχη  με υπερηφάνεια.

Τιμή και δόξα 
Το πόσο μεγάλο είναι το δέσιμο αυτών των γυναικών μεταξύ τους, χωρίς να χάνουν ίχνος από την  χιλιετή κουλτούρα τους φαίνεται στην ετοιμασία της Ekin πριν την ταφή της. Αυτό συμβαίνει με κάθε στρατιώτη που χάνεται στην μάχη και το κορμί του παραδίδεται στους οικείους. Οι γυναίκες του χωριού Van έπλυναν το κορμί της, το έντυσαν ως άρμοζε σε στρατιώτη, ενώ το φέρετρό της το σήκωσαν στους ώμους μόνο γυναίκες, ακόμα κι αν δεν είναι στρατευμένες. Τη νεκρική πομπή ακολούθησαν οι άντρες τιμώντας με αυτό τον τρόπο όχι την γυναίκα αλλά τον στρατιώτη που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα. Τιμητικά στην κηδεία της Ekin συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και του Δημοκρατικού Κόμματος Περιφερειών.
Πίσω από κάθε φωτογραφία μαχητή ή απροστάτευτου άμαχου διαμελισμένου, σφαγιασμένου και βιασμένου ανθρώπου υπάρχει μία ιστορία και μία τιμή. Είναι ευθύνη του αναγνώστη και θεατή για το αν θα παίξει τον ρόλο του δέκτη-συνένοχου στον επικοινωνιακό πόλεμο που εκπέμπουν οι  απάνθρωπες πολιτικές εξυπηρετώντας μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Ο θεατής από την πολυθρόνα ή το γραφείο ανοίγει την εικόνα από περιέργεια, αναζητά συνεχώς πιο σκληρά οπτικοποιημένα στοιχεία μέχρι που ο εξευτελισμός να γίνει συνήθεια της καθημερινότητάς του. Μέχρι που να μην του κάνει εντύπωση ούτε ο εξευτελισμός του ίδιου του του εαυτού.
H Ekin ήταν Εκείνη που έγινε σύμβολο όχι λόγω της μετά θανάτου διαπόμπευσης της ως γυναικείο θήραμα, αλλά λόγω της ανδρείας της κι ας είχε μακρυά μαλλιά, ωραίο κορμί και μαύρα μάτια. Είχε αυτό που οι βιαστές και βασανιστές, αν και φοράν στρατιωτική στολή, δεν θα έχουν ποτέ: Ψυχή σαν τα βουνά.

thumbnail
About The Author

0 comments