«Καταφύγιο» σε ξένες χώρες αναζητούν οι Ελληνες εφοπλιστές



«ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ, ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ



Του Γιώργου Μανέττα

Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένας μεγάλος αριθμός ναυτιλιακών επιχειρήσεων της χώρας να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία.
 Όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσιευμά της Wall Street Journal, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές εξετάζουν σοβαρά την προοπτική να φύγουν από την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την αύξηση της φορολογίας τους, όταν έχουν ήδη αποδεχθεί οικειοθελώς να διπλασιάσουν τους φόρους που πληρώνουν μέχρι το 2017.

Παράγοντες του κλάδου εμφανίζονται βέβαιοι πως οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση θα προκαλέσει μαζική έξοδο των ναυτιλιακών εταιρειών από τη χώρα και προσθέτουν πως οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, όπως η Κύπρος, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Βανκούβερ, τα οποία προσφέρουν ήδη «γη και ύδωρ» για να προσελκύσουν τους Έλληνες εφοπλιστές. 

Η Κύπρος αποτελεί την πρώτη επιλογή. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Κύπρου, Θωμά Καζάκο, τα πρώτα αιτήματα από Έλληνες εφοπλιστές έγιναν τον Ιούλιο, ενώ έτερος Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι Έλληνες ρωτούν από το πώς μπορούν να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι την αγορά ακινήτων και σχολεία για τα παιδιά τους».

Εκτός από την κοινή κουλτούρα, καταλυτικό ρόλο για την προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στην Κύπρο είναι το φορολογικό καθεστώς, το οποίο όπως λέει ο κ. Καζάκος «δεν έχει αλλάξει για πολλές δεκαετίες», ενώ επιπλέον, περίπου το 40% των πλοίων που φέρουν κυπριακή σημαία ανήκει ήδη σε Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους ισχυρότερες Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιώργος Προκοπίου μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο στη Λεμεσό παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, πως εξετάζει την περίπτωση της Κύπρου, λέγοντας πως το φιλικό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα για τη ναυτιλία είναι ένα μεγάλο μάθημα.

«Μήλον της Εριδος» 
Αρκετά δημοφιλές είναι και το Λονδίνο, ειδικά στη δεύτερη γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών που έχουν πολυτελή σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαμένουν κάποιους μήνες του χρόνου εκεί. Στη μάχη για την προσέλκυση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχει ριχθεί και το Βανκούβερ, το οποίο σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στην πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα προσφέρει στους Έλληνες εφοπλιστές μηδενική φορολογία (!) εάν μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στον Καναδά.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος εκφράζει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις και τονίζει πως ένας κλάδος που εξακολουθεί εν μέσω κρίσης να συνεισφέρει έσοδα από 13 δισ. ευρώ έ ως 19 δισ. ευρώ και να απασχολεί 250.000 εργαζόμενους, πρέπει να απολαμβάνει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, και όχι ένα πλαίσιο που τον διώχνει.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθειες για να αποφύγει να βάλει νέους φόρους στους εφοπλιστές, ωστόσο τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αναμένονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.


 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113761675
thumbnail
About The Author

0 comments