Επίθεση στο Χαλέπι εξαπέλυσαν οι Σύροι, υποστηριζόμενοι από Ιράν-Ρωσία

Σύροι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι στο έδαφος από Ιρανούς και Χεζμπολάχ και στον αέρα από ρωσικά αεροσκάφη, επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς στην περιοχή του Χαλεπίου.

«Στρατιωτική επιχείρηση έχει αρχίσει νότια του Χαλεπίου», δήλωσε φιλοκυβερνητική πηγή στη Συρία.
Ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε πως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις κοντά στην περιοχή Τζέμπελ Αζάν, περίπου 12 χλμ. νότια από το Χαλέπι.

Η περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο ο στρατός και τα ρωσικά αεριωθούμενα βρίσκεται κοντά στον κύριο δρόμο που κατευθύνεται νότια προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, είπε ο Αμπντουλραχμάν.

Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές, στις 30 Σεπτεμβρίου, προς υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο στρατός έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στη δυτική Συρία, περιλαμβανομένου και του θύλακα των ανταρτών βόρεια της Χομς και στις περιοχές των επαρχιών Χάμα, Ιντλίμπ και Λατάκιας τις οποίες κατέλαβαν οι αντάρτες το καλοκαίρι.

Δημοσιογραφικές πηγές από τη Βηρυτό, ανέφεραν πως ο Συριακός Στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα νότια του Χαλεπίου.
Ο Αμπντουλραχμάν είπε πως ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό Αμπτίν από τους αντάρτες, καθώς και ένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων κοντά στο χωριό Σαμπκίγια. Και τα δύο χωριά βρίσκονται κοντά στην Τζέμπελ Αζάν. Οι αντάρτες έπληξαν ένα στρατιωτικό άρμα μάχης με αντιαρματικό πύραυλο TOW αμερικανικής κατασκευής.

Είπε πως οι Σύροι στρατιώτες υποστηρίζονται από συμμαχικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και Ιρανούς μαχητές.
Η εμπλοκή ιρανών στρατιωτών δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, ωστόσο πηγές δήλωσαν πως το Ιράν έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία τις τελευταίες ημέρες ώστε να ενισχύσει την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην επαρχία Χάμα και να προετοιμάσει μια άλλη στην περιοχή του Χαλεπιού, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Συρία.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως ο απολογισμός των νεκρών από τις χθεσινές μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα βόρεια της Χομς ανήλθε σε 60, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά.

Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή στη Συρία, ανέφερε πως οι επιθέσεις του Συριακού Στρατού νότια του Χαλεπιού υποστηρίζονται από εκατοντάδες μαχητές από το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

«Αυτή είναι η υπεσχημένη μάχη”, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας πως το κύριο σώμα της χερσαίας δύναμης αποτελείται από Σύρους στρατιώτες που υποστηρίζονται από ρωσικά αεροσκάφη. Ο κύριος πυρήνας είναι ο συριακός στρατός», είπε.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Είπε ακόμη ότι η Ρωσία έχει επικοινωνήσει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βηρυττός, Λίβανος

0 σχόλια