Κλιμάκωση των επιθέσεων στη Συρία προαναγγέλλουν οι Ρώσοι – Αντιδράσεις ΗΠΑ, Τουρκίας

  • Στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις ρωσικές επιθέσεις... (Φωτ: EPA)
Κλιμάκωση των επιθέσεών τους σε στόχους τζιχαντιστών στη Συρία προαναγγέλλουν οι Ρώσοι, τη στιγμή που η Τουρκία και οι εταίροι της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που βάλλει κατά του Ισλαμικού Κράτους καλούν τη Μόσχα να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τα ρωσικά πλήγματα.
Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις συμμαχικές αραβικές χώρες του Κόλπου, η Τουρκία αναφέρει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν «περαιτέρω κλιμάκωση» της σύγκρουσης και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πυροδοτήσουν περισσότερο τον εξτρεμισμό.
Χθες η Ρωσία έπληξε για δεύτερη φορά στόχους τζιχαντιστών, με Ρώσους και Αμερικανούς στρατιωτικούς να συζητούν την ίδια στιγμή πώς θα αποφύγουν οποιοδήποτε επεισόδιο στην συριακό εναέριο χώρο. Σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν «τρεις ή τέσσερις μήνες» και θα ενισχυθούν, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού».
Όταν ρωτήθηκε εάν θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, ο Ρώσος αξιωματούχος απάντησε: «Οπωσδήποτε».
Η συμμαχία περίπου 40 χωρών υπό τις ΗΠΑ, στην οποία δεν συμμετέχει η Ρωσία, πολεμά το Ισλαμικό Κράτος εδώ και περίπου έναν χρόνο, δίχως όμως να έχει αποδυναμώσει ουσιαστικά τους τζιχαντιστές. Η Μόσχα, που θεωρείται σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκε στην... εξίσωση μόλις πρόσφατα προκαλώντας την αντίδραση της συμμαχίας.
Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα πλήγματα των Ρώσων είχαν θύματα μεταξύ αμάχων και δεν στόχευσαν τζιχαντιστές
thumbnail
About The Author

0 comments