ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα:
Να Μιλήσουμε Σοβαρά για την Ανάπτυξη)



 


















Θα σας προτείνω, θα σας δώσω οκτώ λέξεις κλειδιά που συνθέτουν σήμερα μια σύγχρονη αναπτυξιακή παιδεία. Με έναν τρόπο πολύ συνθετικό. Δύσκολο εγχείρημα. Νομίζω ότι ούτε το Χάρβαρντ, ούτε το Κέμπριτζ θα σας το έκανε με αυτόν τον τρόπο. Μιλώ για το αληθινό Χάρβαρντ. Όχι το μαϊμού που σας σέρβιραν εδώ.
Μόνον όταν ονομάσουμε τα νέα αναπτυξιακά πεδία, αποκτήσουμε λέξεις θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο. Να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυναμικές μας.
Ποια είναι η εικόνα στην κορυφή.
Αν ως γενική παιδεία οι υπέρ αρχηγοί χωρίς κόμματα, στρατηγοί χωρίς στρατό διαθέτουν όλο και όλο 200 ξύλινες λέξεις, για την ανάπτυξη έχουν 10 παλαιομοδίτικες. Ούτε τα Εθνικά ξέρουν, ούτε τα αναπτυξιακά. Η αξιολόγηση λέει ότι θέλουν πολλά φροντιστήρια για να περάσουν την τάξη.
Για την Κρήτη ως στρατηγικό κέντρο της Ελληνικής Ανάπτυξης μίλησα χρόνια πριν. Ο σχηματισμός μιας ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ με τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο θα προέκτεινε και θα αναβάθμιζε την Κεντρικότητα της Κρήτης.

Δυναμικά πεδία της νέας ανάπτυξης της Κρήτης είναι τα αγροδιατροφικά, αγροτουριστικά διαμερίσματα, συμπλέγματα της. Αυτό της Κεραμικής στο Θραψανό. Από το 90’ ενδιαφέρομαι για αυτό. Σήμερα θα σας το πω διαφορετικά. Διώξτε την ασχήμια, το κιτς από την Πλατεία Ελευθερίας. Ομορφύνετε την με τα Κρητηκόμορφα πιθάρια Θραψανού. Με τις δάφνες, τα φυτά, τις ελιές, τις λεμονιές της Κρήτης, της Ελλάδας.
Να ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας ο σχεδιασμός, η προσπάθεια ανάκτησης της μορφής της πόλης από το Ηράκλειο. Σήμερα το Ηράκλειο δεν είναι πόλις. Είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως…. Είναι ιστορική η ευκαιρία για την εφαρμογή αυτού που ονομάζω πολεοδομία των κατεδαφίσεων. Η εφαρμογή της θέλει πεφωτισμένες ομάδες, ικανούς, έξυπνους Υπουργούς. Όχι τους σημερινούς.
Τιμά το Επιμελητήριο Ηρακλείου το άνοιγμα αυτού του Βήματος, του δημιουργικού Βήματος. Δημιουργούς και Πολίτες θέλουμε.
Το παλιό αριστεροδεξιό πέθανε.
thumbnail
About The Author

0 comments