Η Συρία, πίστα δοκιμών των νέων όπλων της Ρωσίας

Στο σημαντικότερο… roadshow της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας εξελίσσεται η Συρία και η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ISIS, καθώς η Μόσχα, μετά από αρκετά χρόνια απόχης από μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, δοκιμάζει με επιτυχία τα νέα δημιουργήματα της Πολεμικής Βιομηχανίας της.


Το μαχητικό Su-34s, οι S-400 Triumf και το ελικόπτερο Mi-35M δοκιμάζονται ήδη σε συνθήκες πραγματικής μάχης στη Συρία, πρόσφεραν στη Ρωσία μια σημαντική υπεροπλία, άλλα συγχρόνως επιχειρείται η προσέλκυση νέων αγοραστών που θα μπορέσουν έτσι να καταστήσουν βιώσιμο το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί και πάλι η Ρωσία, σε μια περίοδο όμως που οι τιμές του πετρελαίου της έχουν ήδη στερήσει σημαντικούς πόρους από την οικονομία της.

Το μαχητικό Su-34s

Δοκιμάζεται με επιτυχία στο τερέν της Συρίας και, όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής του Novosibirsk Aircraft Production Association (NAPO), έχουν υποβληθεί ήδη τα πρώτα επίσημα αιτήματα για την εξαγωγή τέτοιων μαχητικών.

Η Αλγερία ήδη έχει παραγγέλλει 12 Su-34s, ενώ στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών είναι το Βιετνάμ, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ενδιαφέρον για την προμήθεια του υπερσύγχρονου μαχητικού, που αναπτύσσει ταχύτητα 1.200 μιλίων την ώρα και μπορεί να πετάξει 2.500 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό, έχουν εκδηλώσει η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Ουγκάντα.

Οι επιχειρήσεις εναντίον του ISIS αποτελούν συγχρόνως το καλύτερο πεδίο δοκιμής του ρωσικού υπερσύγχρονου μαχητικού, καθώς η ΝΑΡΟ, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, σχεδιάζει μετατροπές και ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης, ραντάρ, ηλεκτρονικών δυνατοτήτων (ISR).

Ήδη η Ρωσική Αεροπορία έχει παραλάβει 83 Su-34s, τα οποία κοστίζουν 36 εκατομμύρια δολάρια το καθένα και αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για την προμήθεια άλλων 100 αεροσκαφών εντός των επόμενων τριών ετών...

Το Su-34, το οποίο είναι σχεδιασμένο για πολλαπλές αποστολές, είναι εξοπλισμένο με πολυβόλο 30 mm GSh-30-1 (9A-4071K), ρουκέτες, πυραύλους αέρος - αέρος και αέρος – εδάφους, καθώς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, καθώς και κατευθυνόμενες βόμβες.
Τα εξελιγμένα ραντάρ του προσφέρουν στο πλήρωμα τη δυνατότητα να εντοπίζει απειλές ακόμη και όταν προέρχονται από τα «νώτα» του αεροσκάφους.

Οι πύραυλοι S-400

Το άλλο «προϊόν» της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας το οποίο έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στη Συρία και ήδη βρίσκει αγοραστές είναι οι πύραυλοι S-400. Η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά 5 μονάδων S-400 Triumf. Το υπερσύγχρονο αυτό αντιπυραυλικό σύστημα έχει σχεδιασθεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει ιπταμένους στόχους σε μια ακτίνα 250 μιλίων και έχει τη δυνατότητα να πλήξει ταυτόχρονα πάνω από 36 στόχους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, εκτοξεύοντας 72 πυραύλους... Η Ινδία έτσι θα είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα που σχεδιάζει να ενισχύσει το οπλοστάσιο της με αυτό το ρώσικο υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα.

Το ελικόπτερο Mi-35M


Η Μόσχα όμως αποφάσισε να στείλει στη Συρία, όπου δοκιμάζεται υπό πραγματικές συνθήκες μάχης και το τελευταίο και πιο εξελιγμένο επιθετικό ελικόπτερο της ρωσικής Πολεμικής Βιομηχανίας, το Mi-35M, το οποίο έχει δυνατότητα μεταφοράς μικρών επίλεκτων ομάδων που επιτίθενται εναντίον στόχων του ISIS και διαθέτει μεγάλη δύναμη πυρός που το καλύπτει κατά την προσγείωση και απογείωση του.

Το ελικόπτερο κατασκευάζεται από την Rostvertol και είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Mi-24 με ιδιαίτερες δυνατότητες ευελιξίας στην πτήση, ισχυρό οπλισμό και δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων πυρομαχικών αλλά και στρατιωτών, με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων και κατά τη διάρκεια της νύκτας και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μεταφέροντας μέχρι οκτώ άνδρες πλήρως εξοπλισμένους, μπορεί να αναλαμβάνει και επιχειρήσεις διάσωσης σε εχθρικό έδαφος και επιχειρήσεις παρακολούθησης και εντοπισμού στόχων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Οι έλικες του είναι ανθεκτικές σε κανονικά πυρά, ενώ ο σκελετός του ελικοπτέρου είναι από τιτάνιο, που το καθιστά έτσι ανθεκτικό σε πυρά μικρού διαμετρήματος, ενώ δυο περιστρεφόμενα πυροβόλα 23 mm, η δυνατότητα εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και οι 8+8 πύραυλοι κάτω από τα δυο μικρά φτερά του μετατρέπουν το M-35M σε ένα από τα ισχυρότερα ελικόπτερα. Ήδη ενδιαφέρον για την αγορά του Mi-35M έχουν δείξει η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή Liberal
thumbnail
About The Author

0 comments