Ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες στο Ιράκ: Falcon Security


















Ο ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, με τους "μηχανικούς ασφαλείας" και τους "ιδιωτικούς στρατούς" στους μικρούς και μεγάλους πολέμους του αύριο είναι δεδομένος, αφού αυτές οι εταιρείες είναι σε θέση να εξασφαλίζουν πως δεν θα επιστρέφονται νεκροί στρατιώτες στις πατρίδες τους απειλώντας πολιτικές ισορροπίες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας και συγκεκριμένα ο τρόπος λειτουργίας τους δημιουργούν ένα μεγάλο ερώτημα για την "επόμενη ημέρα" της δημοκρατίας και τις δυνάμεις ισχύος στον πλανήτη, αφού αυτού του είδους οι "στρατιώτες" μπορούν να δίνουν τη νίκη για όσους έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώνουν ώστε να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους... 

Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η τραυματισμένη από πολέμους Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε πεδίο δράσεων για έναν μεγάλο αριθμό φορέων, οι οποίοι συνδέονται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ειδικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο. Μία από αυτές είναι και η εταιρεία Falcon Security, με έδρα το Ιράκ.

Η Falcon Security δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, αλλά ειδικότερα  στην περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου, όπως είναι γνωστό, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της ασφάλειας του Μασούντ Μπαρζανί, προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, για όσους γνωρίζουν μερικές ακόμη λεπτομέρειες, το επώνυμο Μπαρζανί συνδέεται με ένα φαινόμενο οικογενειοκρατίας, στο οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επίσης τον ρόλο της.


Η Falcon Security ιδρύθηκε το 2004 από τον Πέσρο Ματζίντ Άγκα, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις και με ένα δεύτερο μέλος της οικογένειας, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της ιρακινής Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, αλλά και με ένα τρίτο, τον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσερβάν Μπαρζανί.

Η εταιρεία έχει στελεχωθεί από πρώην στρατιωτικούς του αμερικανικού στρατού και έχει στο δυναμικό της περίπου 620 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Η επιχείρηση Falcon Security είναι μέρος του ομίλου Falcon Group, του οποίου η δράση συνδέεται με ποικίλες άλλες δραστηριότητες, από επιχειρήσεις εξόρυξης και διανομής πετρελαίου μέχρι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Η ίδια η Falcon Security παρέχει υλικοτεχνική στήριξη για τις στρατιωτικές δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, τις ομάδες Πεσμεργκά, από την κυρίως βάση τους στα περίχωρα της ιρακινής πόλης Μακμούρ. Οι μισθοφόροι της εταιρείας παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια στη μεταφορά προμηθειών τροφίμων, πυρομαχικών και φαρμάκων σε περίπου 3.000 ένοπλους Κούρδους.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το ότι η εν λόγω εταιρεία παρέχει παράλληλα υπηρεσίες ασφάλειας σε δημοσιογραφικά επιτελεία Δυτικών χωρών, όπως αυτά του CNN και του Fox News.



Για την ιστορία, η Falcon Security πρωτοεμφανίστηκε κατά την περίοδο της εισβολής και κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, γεγονός που κάνει ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι η επιχείρηση αυτή συνδέεται άμεσα με την αμερικανική DIA (Defense Intelligence Agency) και ότι προμηθεύει στο Πεντάγωνο ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που σχετίζονται με την κατάσταση στο Ιράκ.

Επίσης, η εταιρεία αυτή παρέχει κατάρτιση και υποστήριξη σε θέματα διοίκησης στις ομάδες ανταρτών Πεσμεργκά, προκειμένου να τις μετατρέψει σε άρτια οργανωμένα σώματα ενόπλων δυνάμεων, τα οποία διαιρούνται σε διαφορετικούς κλάδους και συνεισφέρουν στην υλοποίηση της ανεξαρτησίας των Κούρδων από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Το γεγονός αυτό συνάδει με τις προθέσεις και ενέργειες των ΗΠΑ, που στοχεύουν στην υποστήριξη των Κούρδων ως αξιόπιστης δύναμης, η οποία, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, αναλαμβάνει δράσεις κατά του ISIS με χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Έτσι – και εδώ πρέπει να προσέξουμε – σε περίπτωση που θα αυξηθεί η επιρροή τουΙράν στην περιοχή, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τους Κούρδους του Ιράκ, με σκοπό να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους στη συγκεκριμένη χώρα.

Όσο για την οικογένεια Μπαρζανί, κατά πάσα πιθανότητα θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο όλο σχέδιο.


thumbnail
About The Author

0 comments