Ρήγμα Αθήνας-Βιέννης: Ανακλήθηκε η Ελληνίδα πρέσβης

Ανακάλεσε τον Έλληνα πρέσβη από τη Βιέννη το ΥΠΕΞ. Φωτογραφία Mega.Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο για το προσφυγικό ζήτημα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε την πρέσβη στην Αυστρία, κ. Αλειφέρη, για διαβουλεύσεις.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που είναι διατυπωμένη σε αυστηρούς τόνους, γίνεται λόγος για πρόβλημα δημοκρατίας στην Ευρώπη και απευθύνεται προειδοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να προστατευθεί “από διάφορους ανιστόρητους”, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι μονομερείς ενέργειες υποσκάπτουν τα θεμέλιά της, αναφέρει το Mega.

“Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας.
Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους”, τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθιστώντας σαφές ότι “οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης”.
Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα, προσθέτει το υπουργείο και καταλήγει σημειώνοντας ότι “η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση”.
Η έντονη ενόχληση της Ελλάδας για την μονομερή κίνηση της Αυστρίας να κλείσει τα σύνορα και την οργάνωση της διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπου δεν προσκλήθηκε η χώρα μας, ήταν εμφανής από τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρμόδιοι υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα για τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας. Όπως διαμήνυσε, οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει ο Λίβανος της Ευρώπης, “μια αποθήκη ψυχών”.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί κοινός τόπος για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, προειδοποιώντας πως το μεταναστευτικό απειλεί την ενότητα της ΕΕ.
mignatiou.com

0 σχόλια