Δικό του κράτος ιδρύει ο Ζεϊμπέκ στην Θράκη!

Εκλογές παρωδία από Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στη Γενισέα 

Λεπτές ισορροπίες στη Θράκη κινδυνεύει να ανατρέψει ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, επιχειρώντας να επιβάλει την αυθαίρετη αλλαγή του επικεφαλής (του μουτεβελή, όπως ονομάζεται) της επιτροπής που διαχειρίζεται το μουσουλμανικό βακούφι στην κωμόπολη Γενισέα. Κυβερνητικοί παράγοντες, μιλώντας χθες στην «Κ», έκαναν λόγο για ατόπημα του βουλευτή, ο οποίος αγνοεί ελληνικό νόμο και φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική πολιτεία έναντι της Τουρκίας. Ο μουτεβελής άσκησε προσφυγή εναντίον της διαδικασίας, που είναι κατάφωρα παράνομη.


Ειδικότερα, τα βακούφια δημιουργήθηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αποτελούν την περιουσία που αφιερώνεται σε ένα τέμενος για κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς και θρησκευτικούς σκοπούς. Η διαχείριση της περιουσίας αυτής ανατίθεται στη βακουφική επιτροπή, και στη Θράκη κάθε τέμενος έχει τη δική του επιτροπή (υπάρχουν περί τα 300 τεμένη). Ο νόμος 3647/2008, για τη «Διοίκηση και διαχείριση των βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους», προβλέπει την εκλογή από τους μουσουλμάνους κάθε περιοχής των επικεφαλής των βακουφικών επιτροπών. Ωστόσο, από τότε ώς σήμερα δεν έχουν γίνει εκλογές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, συνοδευόμενος από περίπου 50 κατοίκους της Γενισέας, εισέβαλε στη μουφτεία της Ξάνθης, απαιτώντας την αλλαγή του επικεφαλής της βακουφικής επιτροπής της κωμόπολης. Να σημειωθεί ότι η Γενισέα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Η κωμόπολη παλαιότερα ήταν έδρα του νομού Ξάνθης, εκεί είχε αναπτυχθεί μεγάλη οικονομική άνθηση λόγω καπνών, ενώ από εκεί πέρασαν οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές για τη Θράκη.

Υπό την πίεση του Ζεϊμπέκ και των συνοδοιπόρων του, ο μουφτής Ξάνθης επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών και έλαβε την απάντηση να μην ενδώσει στην απαίτηση Ζεϊμπέκ. Ωστόσο, χωρίς καμία εξουσιοδότηση ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του σε εκλογές (βάσει του νόμου 3647/2008) για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της βακουφικής επιτροπής, με μία διαδικασία-παρωδία. Ενδεικτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη αναρτήθηκε χειρόγραφη στο τζάμι ενός κτιρίου στη Γενισέα και οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν υποψηφιότητα έπρεπε να καλέσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η εκλογική διαδικασία ορίστηκε να γίνει την περασμένη Δευτέρα από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ενώ η «εφορευτική επιτροπή» δεν δέχθηκε την υποψηφιότητα του νυν μουτεβελή με την πρόφαση ότι υπέβαλε εκπρόθεσμα υποψηφιότητα. Δεν υπήρχε δικαστικός αντιπρόσωπος ούτε εκλογικοί κατάλογοι. Ο καθένας ψήφιζε λέγοντας απλώς το όνομά του.

Ενα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης, διοργανώνοντας «εκλογές». Το ερώτημα είναι εάν ελληνική πολιτεία θα δεχθεί τα καινούργια τετελεσμένα και εάν ισχύουν οι νόμοι στη Θράκη.

Απόστολος Λακασάς
Πηγή "Καθημερινή"
thumbnail
About The Author

0 comments