Τούρκος καθηγητής δικάζεται για “τρομοκρατική προπαγάνδα” επειδή μίλησε για τον Οτσαλάν

Supporters of the Peoples' Democratic Party (HDP) cheer as they hold pictures of jailed PKK leader Abdullah Ocalan during a rally in Istanbul, Turkey.
EPA, ULAS YUNUS TOSUN

Την κατηγορία της “τρομοκρατικής προπαγάνδας” αντιμετωπίζει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας επειδή μια από τις ερωτήσεις που έβαλε στους φοιτητές του, σε μια εξεταστική, αφορούσε δυο κείμενα του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ρεσάτ Μπαρίς Ουνλού, που διδάσκει ένα μάθημα σχετικά με την πολιτική ζωή και τους θεσμούς στην Τουρκία, έβαλε πρόσφατα στους φοιτητές του ένα ερώτημα σχετικό με δύο κείμενα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
“Συγκρίνετε την μπροσούρα του 1978 του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τίτλο “Το μανιφέστο του δρόμου προς την επανάσταση στο Κουρδιστάν” με το κείμενό του 2012 με τίτλο “Ο δημοκρατικός εκσυγχρονισμός ως μέσο για την οικοδόμηση ενός τοπικού συστήματος στη Μέση Ανατολή”, ήταν το θέμα που κλήθηκαν να γράψουν οι φοιτητές.
Το ερώτημα ωστόσο κρίθηκε “άτοπο” από τις εισαγγελικές αρχές που θεωρούν ότι στόχος του καθητηγή ήταν “να νομιμοποιήσει τις απόψεις (σ.σ. του Οτσαλάν) και να εντυπώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη”.
Παρά την παρέμβαση του πρύτανη του πανεπιστημίου που προσπάθησε να υπερασπιστεί την “ακαδημαϊκή ελευθερία”, η εισαγγελία παρέπεμψε τον καθηγητή σε δίκη και ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών.
Η δίκη του Ουνλού πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Άγκυρα, Turkey

0 σχόλια