Υψιλάντι: Η πόλη του Μίσιγκαν που πήρε το όνομά της από τον στρατηγό της Επανάστασης του 1821

Υψιλάντι: Η πόλη του Μίσιγκαν που πήρε το όνομά της από τον στρατηγό της Επανάστασης του 1821

Είναι μια πολύ μικρή πόλη των ΗΠΑ όμως το όνομά της είναι «βαρύ» και
ξεχωριστό για τους Έλληνες. Πρόκειται για την Ypsilanti, την πόλη που βρίσκεται στην πολιτεία Μίσιγκαν και έχει πληθυσμό 22.362 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2000).
Στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν ένα χωριό. Ανάμεσα στις όχθες του ποταμού δημιουργήθηκαν δύο κοινότητες εκ των οποίων η μία απέκτησε την ονομασία «Yψηλάντη», προς τιμήν του ήρωα της Επανάστασης του 1821, του Φαναριώτη στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη και αδερφού του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης (www.cityofypsilanti.com), η ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση του μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για τον αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την πολιτεία του Μίσιγκαν και τον αγώνα των κατοίκων της για ανεξαρτησία τους (από την Μ. Βρετανία).
To άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία ελληνική και αμερικάνικη σημαία, έξω από το «Water Tower», το κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για το σχεδιασμό του.
thumbnail
About The Author

0 comments