Η τυφλή βία στους καταυλισμούς-Συγκρούσεις, τραυματισμοί, κυκλώματα

Σε… βρόγχο μετατρέπεται πλέον το προσφυγικό για την Ελλάδα μετά τους φόβους που εκφράζονται ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ύστερα και από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βέλγιο αλλά και την απροθυμία και την απουσία υποδομών στη γειτονική χώρα. Η ανασφάλεια μεταξύ των 51.393 εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα αυξάνεται, καθώς βλέπουν ότι οι ελπίδες τους να φθάσουν στην Ευρώπη εξανεμίζονται, μ΄ αποτέλεσμα το ξέσπασμα βίαιων εκδηλώσεων, που επιτείνονται και από τις άθλιες συνθήκες κράτησης σε πολλές περιροχές της χώρας.

Οι συμπλοκές που ξέσπασαν το βράδι της Τετάρτης στον Πειραιά, που έχει μετατραπεί σε μία δεύτερη Ειδομένη, ήταν αναμενόμενα, γεγονός ωστόσο που, απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία αντιδρά σπασμωδικά και πάντοτες κατόπιν εορτής.
ImageHandler
Οι σχέσεις μεταξύ των προσφύγων λόγω διαφορετικών  αντιλήψεων, εθνοτικής προέλευσης και θρησκευτικών πεποιθήσεων, είναι ιδιαίτερα οξυμένες και κυρίως μεταξύ Σύρων και Αφγανών, οι οποίοι αλληκατηγορούνται για τα κλειστά σύνορα, χωρίς να μπορούν να διακρίνουν το παιχνίδι των ευρωπαίων πίσω από τους φράχτες και τα τείχη.
Επτά άτομα στο νοσοκομείο
Επτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τα επεισόδια στον Πειραιά, ένας εκ των οποίων πιο σοβαρά, μετά από χτύπημα στο κεφάλι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από την προανάκριση, αφορμή για το ξέσπασμα των επεισοδίων δεν ήταν, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, το πείραγμα σε γυναίκα Σύρου πρόσφυγα, αλλά υπόθεση που αφορά σε ναρκωτικά.

Ένταση  παρατηρείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Το απόγευμα της Τετάρτης, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στην Αθήνα, ενώ ένταση επικράτησε στη Λέσβο, όπου μετανάστες και πρόσφυγες ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. Την ίδια στιγμή πρόσφυγες μεταφέρονται στο νοσοκομείο στο νησί με χειροπέδες.
hit3
Ηλεκτρισμένη όμως είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες ξέσπασε μεγάλος καβγάς και στις φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένας εθελοντής προσπαθεί να αποτρέψει τη συμπλοκή δύο ανδρών, ένας εκ των οποίων κρατά μαχαίρι.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών εντάσσεται και διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η οποία εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου 2016 και έχει θέμα την «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».
Ξεκινά η επιχείρηση αποσυμφόρησης του Πειραιά
Σε 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.
newego_LARGE_t_1101_54655809_type13145
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά με στόχο να μεταφερθούν πρόσφυγες σε πρώην τουριστικό χώρο στην Κυλλήνη και σε άλλες δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Στην Κυλλήνη, θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. «Η αποσυμφόρηση του Πειραιά που ξεκινάει τώρα, θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, όπως το χτεσινοβραδινό, καθώς τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο λιμάνι», τόνισε ο κ. Κυρίτσης.
Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.
epeisodia-metaksu-prosfugon-ston-peiraia-me-toulaxiston-okto-traumaties
Τον προβληματισμό τους για την μη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα παρά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εκφράζουν δημοσιεύματα, με το Reuters να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφταναν στα νησιά του Αιγαίου δεν ξεπερνούσαν τους 200 ημερησίως, μόνο χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν 766 νέες αφίξεις στην Ελλάδα.
Επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
Κι ενώ αναζητούνται λύσεις για την αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών, περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες βρίσκονται στα hotspots των νησιών και συγκεκριμένα της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου αναμένοντας την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανία κυρία Κριστιάνε Βιρτς, οι επαναπροωθήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα, αλλά για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας δεν είναι και τόσο αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη για την εφαρμογή της διαδικασίας.
ImageHandler-1
Εν τω μεταξύ, μέσω facebook καλούν οι διακινητές τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες να ταξιδέψουν στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας, αναζητώντας εναλλακτικές διόδους προς την Ευρώπη.
«Macedonia/FYROM No, Albania- Italy Go» αναφέρεται σε φωτογραφία στο χάρτη της «οργάνωσης» Transit Albania. Ο χάρτης απεικονίζει τη διαδρομή από την Ελλάδα στην Αλβανία και από εκεί στην Ιταλία, με βέλη.
Η διαδρομή περιγράφεται με τα εξής τρία απλά βήματα:
  • Βήμα 1ο: Κακαβιά (σημειώνονται και οι συντεταγμένες του χάρτη)
  • Βήμα 2ο: Πηγαίνεις στη θάλασσα, στον Αυλώνα (και πάλι οι συντεταγμένες)
  • Βήμα 3ο: 70χλμ για την Ευρώπη. Καλωσόρισες στην Ιταλία!
  • http://www.hitandrun.gr/80921-2/
thumbnail
About The Author

0 comments