Tι κάνει το Βέλγιο “φυτώριο” τρομοκρατών της Ευρώπης;

Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary 
Ρεπορτάζ: Τηλεοπτικό δίκτυο CBSN 
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Το Βέλγιο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο κύριος “προμηθευτής” νεοσύλλεκτων μισθοφόρων τζιχαντιστών  στη Συρία και το Ιράκ και μια σημαντική βάση των ισλαμιστών που δρουν στην Ευρώπη. Μόνο σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις βελγικές αρχές, 380 περίπου Βέλγοι πολίτες έφθασαν στη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στο ISIS


Το γεγονός αυτό καθιστά το Βέλγιο την χώρα με την μεγαλύτερη διείσδυση ισλαμιστών στην ΕΕ, με αναλογία 34 ισλαμιστές ανά 1 εκατομμύριο πολίτες. Για παράδειγμα, οι αντίστοιχοι αριθμοί στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι 22,3 και 18,1 ισλαμιστές και μέλη του ISIS ανά 1 εκατομμύριο πολίτες. 

Εάν συμπεριλάβει κανείς και το Ιράκ στις χώρες προορισμού, τότε πάλι το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό ισλαμιστών από οποιαδήποτε δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Οι ειδικοί λένε ότι, από το 2012 μέχρι σήμερα, περίπου 500 άνδρες και γυναίκες έφυγαν από το Βέλγιο για τη Συρία και το Ιράκ.

Η περίπτωση του Μόλενμπεκ

Όπως καταδείχθηκε στο 2ο μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Στα βήματα της κατάκτησης της Ευρώπης από το Ισλάμ” (2012), το οποίο ανάρτησε αποκλειστικά το "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!", ο δήμος του Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες, όπου ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων ασπάζεται το Ισλάμ, παίζει καθοριστικό ρόλο στο κίνημα της τζιχάντ στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό ανεργίας στο προάστιο αυτό είναι περίπου 37%, γεγονός που οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα και σπρώχνει τους νέους μουσουλμάνους σε ασυνήθιστες δραστηριότητες.

Στο μουσουλμανικό αυτό γκέτο, με την αυξημένη εγκληματικότητα, ανθεί το παραεμπόριο όπλων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Itinera του Βελγίου, στο Μόλενμπεκ ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε εύκολα να βρει τον εξοπλισμό και τα όπλα που χρειάζονται για μια τρομοκρατική επίθεση, αρκεί να μπορεί να διαθέσει μισή ώρα και 500-1000 ευρώ για εξαρτήματα. Επιπλέον, για διάφορους εξτρεμιστές, ο δήμος αυτός είναι μια ιδανική θέση για να ξεκινήσουν την θητεία τους.

Στρατόπεδο γαλούχησης τρομοκρατών

Στο ειδησεογραφικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBSN που ακολουθεί, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 6 από τους βομβιστές που οργάνωσαν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 είχαν ανατραφεί ή/και στρατολογηθεί στο Μόλενμπεκ.




Η Ζεραλντίν, μητέρα ενός νεαρού από το προάστιο αυτό, η οποία ακούγεται από το 1ο λεπτό του βίντεο, αφηγείται πώς ο γιος της έμπλεξε με μια ομάδα νεαρών μουσουλμάνων και αποφάσισε να φύγει για την Συρία στα 18 του. Λέει στον ρεπόρτερ ότι κανείς δεν μίλαγε για την Συρία εκείνη την εποχή και ότι ο γιος της Άνις γλίστρησε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των γονιών του και στρατολογήθηκε στο ISIS.

Η εκπαίδευσή του διήρκεσε 4 μήνες, προτού ο νεαρός αποφασίσει να φύγει. Μια μέρα της τηλεφώνησαν από Τουρκία, της έδωσαν ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τον γιό της και της ανακοίνωσαν ότι φεύγει από Τουρκία για Συρία. Μήνες αργότερα ο γιος της ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στο Βέλγιο, αφού αποφάσισε να μείνει στην Συρία “με τα αδέρφια” του. “Δεν είναι τα πράγματα όπως τα περίμενα, αλλά τώρα αποφάσισα ότι θα μείνω”.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, η Ζεραλντίν έλαβε ένα σύντομο μήνυμα στο τηλέφωνο, με το οποίο της ανακοίνωναν ότι ο γιος της σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS.

Όλα αυτά τα δεδομένα σίγουρα φαντάζουν πολύ περίεργα,  αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι Βρυξέλλες αποτελούν παράλληλα την καρδιά της γραφειοκρατίας της ΕΕ και των βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που βρίσκονται μέσα στην ίδια αυτή πόλη. Εάν όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν οφείλονται στον μεγάλο βαθμό ανικανότητας και απροθυμίας των υπηρεσιών ασφαλείας του Βελγίου και της ΕΕ να λειτουργούν αποτελεσματικά, τότε αυτό που απομένει είναι να αρχίσουμε να εξετάζουμε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Σύμφωνα με Δυτικούς εμπειρογνώμονες, το Βέλγιο έχει γίνει από καιρό χώρος γαλούχησης και στρατολόγησης τζιχαντιστών. Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση του, η ύπαρξη μιας μεγάλης μαύρης αγοράς όπλων και ο υψηλός δείκτης ανεργίας σε κάποιες περιοχές με μια υπολογίσιμου μεγέθους μουσουλμανική κοινωνία επέτρεψαν σε εξτρεμιστικά στοιχεία να στρατολογούν νέους επίδοξους μισθοφόρους, να σχεδιάζουν επιθέσεις και να διαδίδουν την προπαγάνδα τους.

“Σαρία για το Βέλγιο”

Η ριζοσπαστική ομάδα “Sharia4Belgium” (“Σαρία για το Βέλγιο”), η οποία δημιουργήθηκε το 2010, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμμετοχή των Βέλγων τζιχαντιστών στον πόλεμο της Συρίας και του Ιράκ. Οι ισλαμιστές που στρατολογήθηκαν από την ομάδα "Sharia4Belgium" είναι εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην σύσταση του βελγικού τμήματος του "Συμβουλίου της Σούρα των Μουτζαχεντίν" υπό την ηγεσία του Αμρ αλ-Άμπζι, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην δημιουργία του ISIS. Το μεγαλύτερο μέρος των ισλαμιστών που προέρχονται από το Βέλγιο εντάχθηκε στο ISIS το 2014. Σύμφωνα με έρευνες, το 80% των Βέλγων πολιτών που εντάχθηκαν στο ISIS έχουν γεννηθεί στο Βέλγιο και αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών λαϊκών στρωμάτων.

Η τρομοκρατική επίθεση στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ήταν μια από τις προσπάθειες του ISIS να ξεκινήσει έναν ιερό πόλεμο τζιχάντ στην Ευρώπη, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών της ΕΕ από τα κύρια πεδία των μαχών στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία.

Οι τρομοκράτες στοχεύουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος φόβου και μίσους, στην πυροδότηση συγκρούσεων σε εθνικό και θρησκευτικό πεδίο, ενώ παράλληλα θα καταστρέφεται η ήδη περιπαίουσα ευρωπαϊκή ενότητα. 

Η ανικανότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας και η εγκληματική πρακτική άγνοιας των προβλημάτων εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΕ αποδεικνύονται ως τα τέλεια εργαλεία στα χέρια των τρομοκρατών.



thumbnail
About The Author

0 comments