Ετοιμάζεται για πόλεμο φυσικού αερίου κατά των ΗΠΑ η Ρωσία






Η πρώτη άφιξη τάνκερ με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Πορτογαλία την Τρίτη αποτέλεσε την απαρχή μίας σειράς συμφωνιών ευρωπαϊκών εταιρειών για την προμήθεια αμερικανικού LNG. Εκτός από την πορτογαλική Galp Energia, συμφωνία για φυσικό αέριο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν υπογράψει η βρετανική BG Group και η ισπανική Gas Natural, «αναγκάζοντας» την Ρωσία να αλλάξει μοντέλο παραγωγής και να ετοιμάζεται για τον απόλυτο πόλεμο τιμών φυσικού αερίου.


Σύμφωνα με τον Rui Almeida, αναλυτή ενέργειας,ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας, Gazprom, είναι πιθανό να ακολουθήσει το μοντέλο παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατηρεί υψηλά την παραγωγή για να οδηγήσει το σχιστολιθικό αέριο εκτός αγοράς (εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και της αδυναμίας αυξομείωσης της παραγωγής).

"Η Gazprom έχει να επιλέξει μεταξύ του να χάσει μερίδιο από την αγορά ή να πέσουν οι τιμές, με την ρωσική εταιρεία να έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι προτιμά να πέσουν οι τιμές παρά να χάσει μερίδιο", τονίζει ο Almeida.

Σύμφωνα με τον Ισπανό είναι πιθανό να υπάρξει παρόμοια συμπεριφορά με αυτή της Σαουδικής Αραβίας και από την Ρωσία.

Η επιρροή του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη είναι πιθανό να αρχίσει να φαίνεται από το 2018 όταν και η Ουάσιγκτον θα έχει αποκτήσει ήδη μερίδιο στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο Stuart Elliott, αναλυτής της Platts, οι παραδοσιακοί παραγωγοί φυσικού αερίου αυξάνουν την παραγωγή ως αντίδραση στην είσοδο των ΗΠΑ στην αγορά της Ευρώπης.

"Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχουν το αμερικανικό LNG ως εναλλακτική επιλογή στις έως σήμερα αγορές τους από την Ρωσία, τη Νορβηγία και την Αλγερία. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της", αναφέρει.

Για την ώρα η αγορά LNG από τις ΗΠΑ, κοστίζει στους Ευρωπαίους, αφού η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πτώση και αυτές του φυσικού αερίου, ενώ οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν και το κόστος μεταφοράς και υγροποίησης. Όσοι υπέγραψαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τις HΠΑ προφανώς δεν ήξεραν ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 30-40 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει ο Viren Doshi, αναλυτής στην Strategy&.

Η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης θα συνεχίσει να κυριαρχείται τα επόμενα χρόνια από μακροπρόθεσμες συμβάσεις κατά 70-80% του φάσματος της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της PwC.

Η Ουάσιγκτον από την μεριά της έχει γεωπολιτικό συμφέρον να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης από την Ρωσία.



http://www.newmoney.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments