“Τρικυμία” στο Αιγαίο με την Τουρκία να θεωρεί ήδη “δικό” της το μισό! Χάρτης πρόκληση

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε τη θύελλα στα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία κάνει ότι είναι δυνατόν για να προκαλέσει “φουρτούνα” στο Αιγαίο. Η αποφυγή της “σύγκρουσης” δεν μπορεί εξασφαλιστεί . Δεν είναι οι παραβιάσεις ,οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μόνο. Η Άγκυρα προχωρά μεθοδικά σε πολύ πιο ουσιαστικές προκλήσεις.


Η τελευταία:


Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. BD-21/16 ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ΕΔ, το χρονικό διάστημα 3-6 Μαΐου θα διεξαχθεί η διακλαδική άσκηση Ε-Δ με την επωνυμία DENIZ ASLANI-2016 (Θαλάσσιος Λέων).

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της έκδοσης από τις τουρκικές αρχές της NAVTEX 321/16 (εκδόθηκε την 26/4) με την οποία ανακοινώνεται η διεξαγωγή άσκησης Έρευνας – Διάσωσης (SAR) σε 2 περιοχές του Αιγαίου (Νότια Λέσβου-Βόρεια Ψαρών) το διήμερο 4-6 Μαΐου 2016.Οι περιοχές είναι ίδιες με τις περιοχές που έχουν δεσμευτεί για το διήμερο 27-28 Απρ 16 (σχετική NAVTEX 311/16), προφανώς για την εκπαίδευση προάσκησης και δοκιμών.

Στην πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι η άσκηση θα διεξαχθεί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στον διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και εντός της τουρκικής περιοχής Ε-Δ. Με αυτή την παράγραφο και για μια ακόμη φορά η Τουρκία προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις στο Αιγαίο καθόσον:

α. Κάνει λόγο για τουρκική περιοχή Έρευνας-Διάσωσης εντός του Βορειανατολικού – Κεντρικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας και πάλι τη θέση της ότι της ανήκει το μισό Αιγαίο όσον αφορά τους τομείς Ερευνας-Διάσωσης παρά το γεγονός ότι με βάσει τους διεθνείς κανονισμούς έχει καθοριστεί ότι τα όρια του ελληνικού τομέα Ε-Δ συμπίπτουν με τα όρια του FIR Aθηνών. Στον παρακάτω χάρτη ο οποίος είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών (ΔΑΑ) φαίνεται ο τομέας E-Δ που διεκδικεί η Τουρκία. 

β. Κάνει λόγο για διεθνή εναέριο χώρο, ενώ τα όρια των περιοχών της άσκησης σε πολλά σημεία απέχουν λιγότερο από 10 ν.μ, άρα αμφισβητεί και πάλι τα όρια του ΕΕΧ προβάλλοντας το αίτημα για ΕΕΧ ίσο με τα ΕΧΥ στα 6 ν.μ.

Όσον αφορά την άσκηση, διεξάγεται κάθε 2 χρόνια (το 2014 διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6-9 Μαΐου), με τη συμμετοχή δυνάμεων του τουρκικού ΠΝ, της τουρκικής ΠΑ και της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών (ΔΑΑ) καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Ε-Δ της Τουρκίας. Στην υπόψη άσκηση καλούνται οι ΑΚΑΜ των χωρών που υπηρετούν στην Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, η δε τελική της φάση αποτελεί περισσότερο επίδειξη των δυνατοτήτων των ΤΕΔ.

Όπως βλέπετε η Τουρκία όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων (ΝΑΤΟ SNMG-2, FRONTEX), αλλά αντιθέτως επιλέγει τις υπόψη περιοχές για να δείξει στο ΝΑΤΟ, στη FRONTEX, στους ΑΚΑΜ των ξένων χωρών και στα ΜΜΕ, ότι έχει πατήσει πόδι για τα καλά στο Αιγαίο.

Μάλλον τα στελέχη του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ. τα στελέχη του ΠΝ, καθώς και οι πιλότοι της ΠΑ θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθόσον εκτιμάται ότι οι Τούρκοι θα “ξεσαλώσουν”…

Πηγή Militaire 
thumbnail
About The Author

0 comments