Η κρητική διατροφή αναγνωρίζεται ως η πιο υγιεινή!- Ο Αμερικανός γιατρός που έκανε γνωστή την αξία της

κρητική διατροφή

Οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν ξανά την κρητική διατροφή και επιλέγουν να τη φέρνουν στο τραπέζι τους, θεωρώντας ότι είναι αυτή με τα πιο υγιεινά συστατικά στον κόσμο! Το
τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την αξία της κρητικής διατροφής στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, μετά και τα διατροφικά σκάνδαλα που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια. Οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα στοιχεία της διατροφής των κατοίκων της Κρήτης, από την εποχή της Κνωσού ακόμα, ήταν εκείνα που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν καλή υγεία. Μάλιστα - λόγω και των ημερών- τα δημοσιεύματα επιμένουν ότι η χριστιανική νηστεία αντέγραψε τη διατροφή των Κρητικών, η οποία προηγήθηκε του Χριστιανισμού.
Σε ανάρτησή του το βρετανικό www.money-marketuk.com, με τον τίτλο "Οι 8 συμβουλές για την υγιεινή διατροφή που γνώρισαν πρώτοι οι Κρητικοί", σημειώνει ότι ακόμα και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής οι Κρήτες είχαν λιγότερα καρδιακά νοσήματα από τους Αμερικανούς, ακριβώς επειδή η διατροφή τους στηριζόταν στη φύση του νησιού. Το συμπέρασμα μάλιστα αυτό προκύπτει από έρευνες που είχε κάνει μετά τον πόλεμο o διάσημος Αμερικανός ερευνητής, Ancel Benjamin Keys (1904-2004). Με βάση τις έρευνες αυτές, που ξεκίνησαν από το 1958 και κράτησαν σχεδόν 13 χρόνια, ο κόσμος άρχισε να γνωρίζει την υγιεινή - τότε- διατροφή των Κρητικών.
Ο Αμερικανός ερευνητής που έκανε γνωστή την αξία της κρητικής διατροφής
Ο Αμερικανός ερευνητής που έκανε γνωστή την αξία της κρητικής διατροφής, σε εξώφυλλο του περιοδικού Time

Στο κείμενο του money-market, γραμμένο από Βρετανό αρχαιολόγο ο οποίος έζησε νεαρός στην Κρήτη τα μεταπολεμικά χρόνια, αναφέρονται οι υγιεινές τροφές της κρητικής διατροφής:
-Το ελαιόλαδο
-Τα άγρια χόρτα της κρητικής φύσης. Όπως αναφέρει ο Βρετανός αρχαιολόγος, στην περιοχή που έμενε, γείτονάς του γνώριζε περισσότερα από 60 είδη, πού μπορούσε να τα βρει και πότε, κι αυτά αποτελούσαν συχνά μέρος της τροφής τους.




-Το γάλα αλλά και το τυρί από τα πρόβατα και τις κατσίκες.
-Το γιαούρτι που παράγεται από το ίδιο γάλα
-Το μέλι
-Το κρητικό κρασί

thumbnail
About The Author

0 comments