Οι ΗΠΑ θέλουν την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους να την «πάρουν» οι Κούρδοι

Οι ΗΠΑ θέλουν την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους να την «πάρουν» οι Κούρδοι

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στιβ Γουόρεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν η Ράκα, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στηΣυρία, να απελευθερωθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και «όχι από το συριακό καθεστώς».

Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα μετά την απελευθέρωση της Παλμύρας, στην επαρχία της Χομς, δεν έχουν κρύψει ότι σκοπεύουν να επιτεθούν στη Ράκα με την υποστήριξη των Ρώσων.
Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι η κουρδοαραβική συμμαχία, γνωστή ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, «είναι οι καταλληλότερες δυνάμεις για να ανακαταλάβουν και να ασφαλίσουν τόσο τη Ράκα όσο και τη Ντέιρ Αλ Ζουρ».
MAP_SYRIA
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι μια συμμαχία με κορμό τους σοσιαλιστές Κούρδους της Συρίας, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ). Στις SDF συμμετέχουν δημοκρατικές αραβικές οργανώσεις όπως και Ασσύριοι και Συριάνοι χριστιανοί.
Οι SDF υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αν και σε μάχες που έχουν δώσει στην επαρχία του Χαλεπιού -δυτικά του Ευφράτη- έχουν υποστηριχτεί και από τους Ρώσους.
«Πιστεύουμε ότι οι μετριοπαθείς συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις [SDF], τους οποίους έχουμε υποστηρίξει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, είναι οι πλέον κατάλληλες δυνάμεις για να εισέλθουν στη Ράκα και στη Ντέιρ Αλ Ζουρ, επειδή εκφράζουν κοινούς στόχους με τους δικούς μας, οι οποίοι είναι μια ειρηνική και ευημερούσα Συρία», είπε ο συνταγματάρχης Γουόρεν.
Να σημειωθεί εδώ ότι ενώ το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, στα ανατολικά, η πόλη της Ντέιρ Αλ Ζουρ παραμένει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων που πολιορκούνται εδώ και μήνες από το Ισλαμικό Κράτος.
deir

deirΧάρτης της Ντέιρ Αλ Ζουρ. Στη μέση η πόλη, στις όχθες του Ευφράτη, που πολιορκείται ολόγυρα από το Ισλαμικό Κράτος και την κρατά η κυβέρνηση. Βορειοανατολικά, με το κίτρινο χρώμα, οι κουρδικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, SDF, έχουν πλησιάσει αρκετά. Νοτιοδυτικά (κάτω αριστερά στον χάρτη) βλέπετε να πλησιάζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

«Σίγουρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από τη διαιώνιση της βάναυσης και αδίστακτης δικτατορίας του», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Γουόρεν επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια «κούρσα» για το ποιος θα απελευθερώσει πρώτος τη Ράκα, που το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ως «πρωτεύουσά» του.
Η κουρδική ηγεσία θέλει να καταλάβει τη Ράκα και στη συνέχεια να την παραχωρήσει στους Άραβες συμμάχους της, ώστε να έχει ένα «μαξιλαράκι» στα νότια της Ροζάβα, του συριακού Κουρδιστάν, ανάμεσα στις κουρδικές και κυβερνητικές δυνάμεις.
Επίσης, ο λόγος που οι Κούρδοι θέλουν να πέσει η Ράκα είναι για να σταματήσει το Ισλαμικό Κράτος να απειλεί από αυτήν τα κουρδικά εδάφη.
«Η Ράκα είναι η πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και για τη Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν] είναι προτεραιότητα να πάρουμε τη Ράκα επειδή οι περισσότερες από τις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισλαμικό Κράτος στην Κόμπανι γίνονται από τη Ράκα», είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Κούρδος σοσιαλιστής ηγέτης Σαλίχ Μουσλίμ.
Οι ίδιοι οι μαχητές του κουρδικού YPG γνωρίζουν ότι η απελευθέρωση της Ράκα δεν θα είναι μια εύκολη μάχη.
«Θα προκληθούν μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Νορβηγός εθελοντής με τους Κούρδους, Χεβάλ Ζίρεκ, ενώ ο Χεβάλ Ερνέστο, Γάλλος εθελοντής, εκτιμά ότι «εάν έχουμε την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και πυροβολούν ό,τι μας πυροβολεί, είναι βέβαιο ότι θα νικήσουμε, αλλά δίχως υποστήριξη από τους Αμερικανούς θα είναι λουτρό αίματος. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να χάσουμε 3.000 ή 4.000 μαχητές», είπαν και οι δύο σε δηλώσεις τους στο ARA News.
thumbnail
About The Author

0 comments