Like ή επικοινωνία;



Κοινωνικά δίκτυα και η αρρώστια του like ή η χαρά της επικοινωνίας;

Το φαινόμενο της εποχής που έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής των νέων και πολλές φορές πια και των μεγαλύτερων. Πίνεις καφέ στη θάλασσα; check in! Πας μια εκδρομή; check in! Βγαίνεις βράδυ να το κάψεις με την παρέα; check in! Και ξεκινάς να μετράς τα likes. Και εκεί ξεκινάει και η αρρώστια. Ακριβώς εκεί, στον αγώνα να μαζέψεις τουλάχιστον 100 likes, βάζοντας φίλους σου να κάνουν κ αυτοί αν δεν έχουν κάνει ήδη... Και μετράς και νιώθεις και πολύ γ@μ@τος που ξεπέρασες τον αριθμό που στόχευες ή χαλιέσαι που δεν τα κατάφερες να ξεσηκώσεις το "κοινό" σου. Και μην μου πείτε πως δεν συμβαίνει αυτό ποτέ και πουθενά...

Αυτή είναι η μάστιγα των κοινωνικών δικτύων. Η μετατροπή της αυτοεικόνας σε νούμερο likes. Το ότι ξεχνάμε να ζήσουμε τη στιγμή περιμένοντας να μας "συγχαρούν" γι' αυτήν. Χάνουμε τον εαυτό μας σε μια εικονική πραγματικότητα που πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα σκέτη και ωμή. Τα 100+ likes δεν θα προσθέσουν τίποτα παραπάνω στη στιγμή σου, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Ειδικά όταν πρόκειται για likes ατόμων που απλά δέχτηκες στο fb χωρίς να τους γνωρίζεις, για να φτάσεις αισίως τους 2000 φίλους.

Από την άλλη όμως τα κοινωνικά δίκτυα μας βοηθάνε να κρατάμε επαφή με αυτούς που γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να είμαστε κοντά. Μαθαίνουμε τα νέα που επιλέγουν να μοιραστούν μαζί μας κι εμείς κοινοποιούμε τις ξεχωριστές ή μη στιγμές μας. Ένα τέτοιο like, ένα σχόλιο ή ένα μήνυμα σε φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα ήθελες να έχεις κοντά σου. Και αυτό δεν το θεωρώ τόσο πλασματικό και εικονικό, γιατί επιδιώκεις την επικοινωνία και την διατήρηση της επαφής με κάποιον τρόπο.

Αυτό είναι το θεμιτό κομμάτι των κοινωνικών δικτύων. Και συγχρόνως η επιβεβαίωση πως όλα είναι θέμα χρήσης και χρηστικότητας που προσδίδουμε στα πράγματα. Ο καθένας επιλέγει με ποιον τρόπο θα περιπλανηθεί στο διαδίκτυο και τι ύφος θα "πουλήσει". Σημασία έχει να καταφέρνουμε να μην χάνουμε τον εαυτό μας ανάμεσα σε φωτεινές οθόνες και πλήκτρα... Σημασία έχει να βρίσκουμε τους ανθρώπους που θέλουμε κοντά μας!
thumbnail
About The Author

0 comments