Ο χορός των Ποντίων στο NBA – Μάθαμε τα πάντα για τις μοναδικές στιγμές (φωτο, βίντεο)

  • Ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλαδέλφειας «Ακρίται» χορεύει στο NBA
  • Οι μουσικοί
  • H πρόεδρος των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (δεξιά) μαζί με τα μέλη του χορευτικού
Το βίντεο με τους Πόντιους Φιλαδέλφειας να χορεύουν ποντιακά με τη λεβεντιά της ρίζας στο NBA έκανε το γύρο του κόσμου την περασμένη εβδομάδα. Οι χορευτές έκλεψαν πραγματικά την παράσταση με τους χορούς τους, στο ρυθμό της ποντιακής λύρας, την Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς, στην ανάπαυλα της αναμέτρησης μεταξύ Philadelphia 76ers και New York Knicks. Η πρωτοβουλία για την ξεχωριστή αυτή εμφάνιση, που έστειλε ηχηρό μήνυμα, ανήκει στον Ποντιακό Σύλλογο Φιλαδέλφειας «Ακρίται», του οποίου η πρόεδρος, Ιφιγένεια Παυλίδου-Οικονόμου, μίλησε στο pontos-news.gr.


«Ένιωσα πως ήταν ένα μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», είπε συγκινημένη στο pontos-news.gr.
»Χάναμε και τα βήματά μας, δεν ακούγαμε τι γινόταν. Δεν ακούγαμε τη λύρα από τα χειροκροτήματα και τον κόσμο. Εκεί μέσα δεν ήταν μόνο Έλληνες. Ας ήταν 1.000 Έλληνες, όλοι οι άλλοι ήταν Αμερικάνοι. Δεχτήκαμε πολλά συγχαρητήρια από τους Αμερικάνους, καθώς και από τους υπεύθυνους του NBA εκεί.
»Νιώθω μεγάλη χαρά για αυτή την πρωτοβουλία μας· είμαι πολύ περήφανη γιατί είμαι 100% Πόντια. Κάθε χρόνο γίνεται η Ημέρα Ελληνικής Κληρονομιάς (φέτος τη διοργάνωσε ο Γιάννης Βασιλείου), και εμείς ως σύλλογος προσπαθούμε να συμμετέχουμε και να χορεύουμε παντού. Ήταν μεγάλη μας χαρά να ακουστεί το ποντιακό, και μάλιστα στο NBA», μας είπε η πρόεδρος των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας.

Ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλαδέλφειας «Ακρίται» χορεύει στο NBA
Η Ιφιγένεια Παυλίδου αναφέρθηκε και στο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με αιχμές αλλά και με ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον. «Εκεί στην Ελλάδα μάς κυνηγούν με όλους τους τρόπους, κι εμείς τους αποδεικνύουμε το αντίθετο. Το θετικό μήνυμα προς όλους τους Ποντίους είναι ότι είμαστε δυνατοί, είμαστε σε όλο τον κόσμο, παντού δυναμικοί.
»Θα παλέψουμε για την κουλτούρα μας, κουβαλάμε μεγάλη και πολύ βαριά κληρονομιά.
»Οι Αμερικανοί ξέρουν για τη Γενοκτονία μας, για την κουλτούρα μας, ξέρουν για το ποντιακό· έχουμε πάρει προκηρύξεις από την Πενσιλβάνια. Κάνουμε ομιλίες, κάνουμε πορείες...».

Το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
Την Κυριακή 17 Απριλίου ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλαδέλφειας «Ακρίται», όπως και κάθε χρόνο, ετοιμάζει παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Στις 23 Απριλίου θα συμμετέχουν σε πορεία μνήμης μαζί με τους Αρμένιους, ενώ στις 22 Μαΐου έχουν την καθιερωμένη εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
  • Ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλαδέλφειας «Ακρίται» ιδρύθηκε το 1939 από Ποντίους που από τον Πόντο πήγαν κατευθείαν στην Αμερική. Στη Φιλαδέλφεια έχει στηθεί από το σύλλογο μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και συγκεκριμένα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι.

thumbnail
About The Author

0 comments