Πούτιν: «Η Ρωσία να είναι έτοιμη σε πιθανή επιθετικότητα του ΝΑΤΟ»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής 

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει την ετοιμότητα της προς απάντηση σε ενδεχόμενες «επιθετικές ενέργειες» του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Απευθυνόμενος στο ρωσικό κοινοβούλιο ο Πούτιν επέκρινε επίσης τη Δύση για την απροθυμία της να δημιουργήσει ένα συλλογικό σύστημα ασφαλείας με τη Ρωσία.


«Το ΝΑΤΟ ενισχύει την επιθετική ρητορική του και τις επιθετικές ενέργειές του κοντά στα σύνορά μας. Σε αυτές τις συνθήκες, έχουμε καθήκον να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επίλυση του ζητήματος της περαιτέρω αμυντικής ενίσχυσης της χώρας μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία τριών νέων τμημάτων για την αντιμετώπιση αυτού που περιέγραψε ως μια επικίνδυνη στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορά της.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg προέτρεψε τη χρήση διαλόγου για αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.

«Το σημαντικό πράγμα είναι ότι χρειαζόμαστε το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας για να έχουμε την ευκαιρία του πολιτικού διαλόγου ανοιχτή με τη Ρωσία και ειδικά όταν οι εντάσεις είναι υψηλές. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε, να συναντηθούμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ατυχημάτων, και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε ο Stoltenberg.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να αποστείλει τέσσερα τάγματα στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη ρωσικών ενεργειών, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Πηγή Euronews
thumbnail
About The Author

0 comments