Αινιγματικό μήνυμα του Σνόουντεν αναστατώνει το Διαδίκτυο




















Στο μήνυμά του, ο Snowden καλεί τους πρώην συνεργάτες και γνωστούς του να έλθουν σε επαφή μαζί του “με τρόπο ασφαλή”.

Εξίσου αινιγματική θεωρείται και η ταυτόχρονη σχεδόν έκκληση του δημοσιογράφου Barton Gellman, σε ανάρτησή του στο Twitter, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


International Business Times και Foss Bytes 
Απόδοση: "Ας Μιλήσομε Επιτέλους!"

Ο γνωστός πρώην πράκτορας της NSA Edward Snowden έκανε μια αρκετά αινιγματική ανάρτηση στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης, 3 Αυγούστου. Από τότε, το μήνυμά του έχει πυροδοτήσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών του Twitter και όχι μόνο. “Ήρθε η ώρα”, επισημαίνει ο Snowden στην ανάρτησή του, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει με οποιονδήποτε τρόπο τι εννοεί.

Στην ανάρτηση γίνεται επίσης αναφορά στον δημοσιογράφο Barton Gellman, ο οποίος γράφει βιβλίο με θέμα τις εμπειρίες του Snowden την εποχή που εργαζόταν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στο μήνυμά του, ο Snowden καλεί τους πρώην συνεργάτες και γνωστούς του να έλθουν σε επαφή μαζί του “με τρόπο ασφαλή”.

H πλήρης ανάρτηση του Snowden στο Twitter:

Συνεργάστηκες κάποτε μαζί μου; Ήρθαμε σε επαφή από το 2013 και μετά; Σε παρακαλώ να έρθεις σε επαφή μαζί μου με τρόπο ασφαλή ή να επικοινωνήσεις με τον Barton Gellman@bartongellman. Ήρθε η ώρα”.


Από την πλευρά του, ο Gellman δημοσίευσε αντίστοιχο μήνυμα στο Twitter, με το οποίο καλεί όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί του για να τον βοηθήσουν να καταγράψει“το έργο του Snowden και να καταθέσουν τις εμπειρίες τους με ειλικρίνεια”.

Σε άλλο, κρυπτογραφικά υπογεγραμμένο μήνυμά του, το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ο Gellman αναφέρει επίσης:

Υπογράφω το μήνυμά μου αυτό ψηφιακά, για όσους επιθυμούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μετά από τρία χρόνια συγγραφής ενός βιβλίου για την NSA και τον Ed Snowden, θα έλεγα ότι και εγώ είμαι ένας από εκείνους που έμαθαν να προσέχουν.  Το βιβλίο θα εκδοθεί από την Penguin Press και θα φέρει τον τίτλο: “Σκοτεινός καθρέπτης: ο Edward Snowden και το αμερικανικό κράτος παρακολούθησης”. 

Ενδιαφέρομαι να έρθω σε επαφή με οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες “από πρώτο χέρι”, είτε γύρω από τον Snowden, είτε σχετικά με το αμερικανικό κράτος παρακολούθησης. Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι απαραίτητο να αφορούν κάποιο σκοτεινό μυστικό. Θα ήθελα τις παρατηρήσεις σας σχετικά με το έργο του Snowden και τις πρακτικές της CIA, της Dell, της NSA και της Booz. Π.χ, για την στρατιωτική θητεία του. Ή για την φάση της κατάρτισής του στην πληροφορική. Ή ο,τιδήποτε γύρω από τα προγράμματα παρακολούθησης και τις πρακτικές για τα οποία ο ίδιος έκανε λόγο”, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα The Hillπαραθέτοντας ολόκληρο το μήνυμα του Gellman.

Αναγνωρίζοντας τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει μια τέτοιου είδους επικοινωνία, ο Gellman προσπάθησε να διαβεβαιώσει όσους διατηρούν επιφυλάξεις, λόγω της επίγνωσής τους σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφαλείας, τονίζοντας στους ενδιαφερόμενους: “Θα τηρήσω αυστηρά τα πρωτόκολλα της OPSEC (Ασφάλειας Διαδικασιών) τα οποία προτιμάτε”. Μάλιστα, ο  Gellman έδωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις στην επικοινωνία μαζί του.


Το μήνυμα του Snowden στο Tweeter έπεται χρονικά της συγκυρίας της πρόσφατης διένεξης του Twitter με το WikiLeaks σχετικά με τις αμφιλεγόμενες διαρροές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της DNC. Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Clinton ανέφεραν πως χάκερς υπέκλεψαν e-mails της DNC (Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών), τα οποία, σύμφωνα με την Clinton, διέρρευσαν προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα διχασμού στο κόμμα και να δώσουν ώθηση στην υποψηφιότητα Trump. Από τότε, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων σε δημοσκοπήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ελαχιστοποιηθεί.

Τελευταία ο Snowden δραστηριοποιείται έντονα στο Twitter. Μετά τις διαρροές της DNC και τα δημοσιεύματα που απέδιδαν εκείνη την “κυβερνοεπίθεση” στην Ρωσία, ο ίδιος ο Snowden ανέρτησε μια σειρά από μηνύματα, με τα οποία επισημαίνει ότι η NSA μάλλον γνωρίζει εάν ή όχι η Ρωσία συμμετείχε σε εκείνο το ηλεκτρονικό χακάρισμα.

Τα μηνύματα αυτά στο Twitter δείχνουν παράλληλα ότι η συγγραφή της βιογραφίας του Snowden είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία διευκρίνιση γύρω από το πότε θα κυκλοφορήσει
thumbnail
About The Author

0 comments