Σοβαρή ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ

Αποτέλεσμα εικόνας για σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ
Κλιμακώνεται η κρίση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις, αφού ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Άγκυρα κλήθηκε το πρωί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αργά χτες τη νύχτα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χτεσινή απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου, με την οποία καλείται η Τουρκία να αποσύρει τη στρατιωτική της δύναμη από την πόλη Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Όλα αυτά τη στιγμή που ο τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι η Τουρκία θα λάβει μέρος στην επιχείρηση στη Μουσούλη, σε συνεργασία με τον ηγέτη της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.


Στις εννιά σήμερα το πρωί ο Ιρακινός πρεσβευτής στην Άγκυρα Χισάμ Αλ΄Ακμπάρ Ιμπραχίμ αλ Αλεβί κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χτες το ιρακινό κοινοβούλιο, σε γραπτή του ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση περί απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από τη Μπασίκα, αποκάλεσε τις δυνάμεις αυτές «δυνάμεις κατοχής», επέκρινε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανέφερε ότι η απόφαση αφορά επίσης «την αναθεώρηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, την επείγουσα προσφυγή του Ιράκ στον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα και την αξιοποίηση πολιτικών και διπλωματικών μέσων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας».

Σε δηλώσεις που είχε κάνει προχτές σε τηλεοπτικό σταθμό στο Ντουμπάι, ο Ερντογάν είχε πει «κανείς δεν έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Μουσούλη. Μετά την απελευθέρωση της Μουσούλης από το «Ισλαμικό Κράτος» θα πρέπει να μείνουν εκεί μόνο οι σουνίτες Άραβες, οι Τουρκομάνοι και οι Σουνίτες Κούρδοι».

Μετά την ανακοίνωση του ιρακινού κοινοβουλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επικρίθηκε η απόφαση και υπογραμμίστηκε ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα και θεωρούμε απαράδεκτο, ιδιαίτερα για το τμήμα εκείνο της απόφασης που περιλαμβάνει άσχημες κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας μας».

Σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, το ιρακινό κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση περί απομάκρυνσης των τουρκικών δυνάμεων, μετά την απόφαση που έλαβε την 1η Οκτωβρίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία. Οι τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλείται η «Χουριέτ» αναφέρουν ότι «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Μουσούλη, πράγμα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ», αναφέρει ότι «οπωσδήποτε θα μετάσχουμε στην επιχείρηση στη Μουσούλη, ενώ από την άλλη, να πάμε μέχρι το Αλ Μπαπ στη Συρία. Αλλά θα το κάνουμε αυτό με δικές μας μεθόδους».

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο του αρθρογράφου της εφημερίδας Μουχαρέμ Σαρίκαγια, ο οποίος υπενθυμίζει ότι «δεν έχει δημιουργηθεί διεθνής συμμαχία για την επιχείρηση στη Μουσούλη. Αυτή θα πραγματοποιηθεί από τον ιρακινό στρατό και τις τοπικές δυνάμεις, με το συντονισμό των ΗΠΑ», και τονίζει ότι η Άγκυρα διαμορφώνει τη δική της τακτική, η οποία σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι η εξής: «Θα μπούμε (σ.σ.: στη Μουσούλη) όπως μας είπε το σχετικό όνομα της τουρκικής κυβέρνησης, με πρόσκληση του ηγέτη της Διοίκησης Κουρδιστάν του Ιράκ Μασούτ Μπαρζανί».

Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα υπάρξει αρμονία μεταξύ της τακτικής αυτής που χαράσσει η Άγκυρα και της αντίστοιχης τακτικής των Αμερικανών.

Ιρακ: Η Τουρκία ενδέχεται να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι κινδυνεύει να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο με το να διατηρεί στρατεύματα στο ιρακινό έδαφος, καθώς τα δύο γειτονικά κράτη ανακάλεσαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε από την πλευρά του πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας, σε μια περίοδο που η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, και πως η Τουρκία δεν έχει στόχο να γίνει δύναμη κατοχής.

Ο Κουρτουλμούς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στο στρατόπεδο Μπασίκα του Ιράκ έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει αυτό θέμα συζήτησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ και να επιτεθεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» -- πιθανή αναφορά στους κούρδους μαχητές και το Ισλαμικό Κράτος.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ απάντησε χθες το βράδυ καταδικάζοντας την τουρκική απόφαση και ζητώντας από την Τουρκία και τους 2.000 στρατιώτες της να αποχωρήσουν.

«Ζητήσαμε από την τουρκική πλευρά περισσότερες από μια φορά να μην επεμβαίνουν στα ζητήματα του Ιράκ και φοβάμαι ότι η τουρκική περιπέτεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

«Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι αποδεκτή και δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Liberal

thumbnail
About The Author

0 comments