Deutsche Bank η νέα Lehman Brothers

Αποτέλεσμα εικόνας για deutsche bank
Η Deutsche Bank άντεξε κι αυτή την εβδομάδα. Η μετοχή της υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα, με μόνη μέρα ανάκαμψης την Παρασκευή. Η πτώση της τιμής της μετοχής αγγίζει σχεδόν το 50% αυτό το έτος κι άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που ήδη βασανίζονται από την αδύναμη οικονομία της ευρωπαϊκής Ηπείρου και τα αρνητικά επιτόκια. 


Γιατί η Deutsche Bank είναι τόσο σημαντική;

Με απλά λόγια, η Deutsche Bank είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Με περισσότερα από 2 τρις δολάρια (5 φορές το ελληνικό χρέος) σε περιουσιακά στοιχεία, η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του κόσμου. Έχει περισσότερους από 100.000 εργαζομένους.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει η Deutsche Bank;

Με μια λέξη, πολλά. Η Ευρώπη είναι ένα δύσκολο μέρος για μια τράπεζα αυτές τις μέρες. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε κακό φεγγάρι και τα επιτόκια είναι οδυνηρά χαμηλά, γεγονός που καθιστά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να «βγάλει» κέρδος από τη βασική δραστηριότητα της τράπεζας, τα δάνεια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως το ΔΝΤ χαρακτήρισε την τράπεζα μια αρκετά σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτή τη φορά όμως το πρόβλημα δεν είναι η έκθεση της τράπεζας σε κρατικό χρέος ή σε παράγωγα. Ο Γερμανικός Τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. που πρότεινε το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης για κατηγορίες σχετικά με ενυπόθηκα δάνεια. Την εβδομάδα που πέρασε οι πελάτες της τράπεζες αλλά και Hedge Funds «τράβηξαν» σημαντικά κεφάλαια από την τράπεζα εν μέσω φημών για στήριξη της τράπεζας από το Γερμανικό κράτος.

Πώς αντιδρά η αγορά στην περίπτωση της Deutsche Bank;

Άσχημα. Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν μειωθεί σχεδόν 50% από την αρχή του έτους, έχοντας υποστεί διπλάσια μείωση από τον τραπεζικό δείκτη 600 Stoxx Europe. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ το κόστος των πενταετών Credit-Default Swaps (CDS). Τα CDS αποτελούν ασφάλιστρα αθέτισης πληρωμών και είναι επενδυτικό προϊόν.

Ποια είναι η λύση;

Αυτό είναι ερώτημα δισεκατομμυρίων δολαρίων και η απάντηση δεν είναι προφανής. Η Deutsche Bank έχει μια σχετική αφθονία μετρητών για να ικανοποιήσει πελάτες που θέλουν να φύγουν, και έχει πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μπορεί να της προσφέρει δάνεια με εξαιρετικά μικρό επιτόκιο. Αλλά ένα μεγάλο πρόστιμο και η προοπτική για περισσότερες απώλειες, θα μπορούσε να ωθήσει στην έξοδο μεγάλο αριθμό κεφαλαίων κυρίως από Hedge Funds. Η μείωση των τιμών των μετοχών καθιστά την άντληση κεφαλαίων πιο επώδυνη, κάθε νέα μετοχή που πωλείται φέρνει λιγότερα χρήματα. Είναι, επίσης, δεν είναι σαφές ποιος θα ρισκάρει να αγοράσει την τράπεζα σε αυτό το σημείο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηρούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Η τράπεζα, η οποία έχει ήδη κάνει μείωση του μισθολογικού κόστους ωθώντας στην έξοδο χιλιάδες εργαζομένους, μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μειώσει κάποιες extra δαπάνες και να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία.

Είναι η Deutsche Bank μια άλλη Lehman Brothers;

Όχι ακόμα. Το 2008, η Lehman Brothers απέτυχε σε μεγάλο βαθμό επειδή τα hedge funds πανικοβλήθηκαν και τράβηξαν τα χρήματά τους, με συνέπεια να προκαλέσουν τη χρεοκοπία της τράπεζας και τη χειρότερη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Η συνέπειες τις κατάρρευσης της Lehman Brothers έφτασαν με μια σχετική καθυστέρηση στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στην Ελλάδα προκάλεσαν τη χρεοκοπία της χώρας. Σε αντίθεση με την Lehman, η Deutsche Bank έχει μια πολύ πιο διαφοροποιημένη πελατειακή βάση, με περισσότερο διασκορπισμένους πελάτες και πολλαπλές θεσμικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ίσως το πιο σημαντικό, η Deutsche Bank έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προκειμένου να αποκαταστήσει την ομαλότητα της αγοράς έχει δώσει πολύ φθηνά δάνεια σε τράπεζες και τους έχει προσφέρει ρευστότητα σε άφθονες ποσότητες κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Αυτό όμως δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση ενδεχόμενους κινδύνους για τη Deutsche Bank στο μέλλον, την τράπεζα με το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό στην Ευρωζώνησύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης ρίσκου της Λωζάννης!
thumbnail
About The Author

0 comments