Ένα μυστήριο στην καρδιά της Άγκυρας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ένα μυστήριο στην καρδιά της Άγκυρας
Tης Asli Aydintasbas 

Ήρθε στο τέλος ενός annus horribilis σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Andrey Karlov από έναν Τούρκο αστυνομικό, αρχικά οδήγησε τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν αυτό ήταν μια σύγχρονη εκδοχή της δολοφονίας του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο το 1914. Εξάλλου, ήταν μόλις ένας χρόνος πριν, που οι δύο χώρες ήρθαν στα πρόθυρα ανοιχτής σύγκρουσης όταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη Συρία.



Αλλά αντί να αυξήσει ραγδαία τις εντάσεις, η δολοφονία του Karlov φαίνεται να έχει φέρει την Άγκυρα και την Μόσχα πιο κοντά από ποτέ. Τόσο ο Putin όσο και ο Erdogan έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το συμβάν ως μια πράξη "προβοκάτσιας εναντίον των ρωσό-τουρκικών σχέσεων”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, συμμετείχε στη συνέχεια σε μια σύνοδο κορυφής για τη Συρία στην Ρωσία, όπου, όπως αναμενόταν, η Άγκυρα ήρθε ακόμη πιο κοντά στην θέση της Μόσχας, αποκηρύσσοντας την προηγούμενη επιμονή της για την απομάκρυνση του Bashar Assad από την εξουσία.

Η δολοφονία ανέδειξε επίσης τα αντί-δυτικά αισθήματα στο τουρκικό πολιτικό φάσμα, με τις προτάσεις ότι "η σκοτεινή δολοπλοκία” ενορχηστρώθηκε από "εκείνους που δεν θέλουν την Ρωσία και την Τουρκία να έρθουν κοντά” -δηλαδή τις δυτικές δυνάμεις. Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει τον δολοφόνο ως υποστηρικτή του κληρικού Fethullah Gulen, αν και οι Gulen-ιστές παραδοσιακά δεν ασπάζονται τις τζιχαντιστικές μεθόδους και έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τον πόλεμο στη Συρία.

Αλλά σε μια χώρα τόσο πολωμένη όσο η Τουρκία, τα γεγονότα δεν έχουν τόση σημασία όσο οι πεποιθήσεις. Μέσα σε λίγες ώρες μετά από τη δολοφονία, οι υπέρ του ΑΚΡ διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έριξαν την ενοχή στο κίνημα Gulen και στους αντιφρονούντες δημοσιογράφοι χαρακτήριζαν τον 22χρονο αστυνομικό ως υποστηριχτή της al-Nusra, με βάση την υπόσχεσή του για υπακοή στη τζιχάντ στα αραβικά, αμέσως μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή. Ένας δημοσιογράφος με στενούς δεσμούς στην κυβέρνηση, ο Abdulkadir Selvi, αρχικά αποκάλυψε ότι ο δολοφόνος, Mevlut Mart Altintas, βρέθηκε να είναι υποστηρικτής της al-Nusra, του παρακλαδιού της al-Qaida στη Συρία, αλλά αργότερα αναθεώρησε τα σχόλιά του δηλώνοντας πως ήταν "ένας Gulen-ιστής που υποκρινόταν πως ήταν οπαδός της al-Nusra”.

Πολύ λίγες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες για την ταυτότητα του δράστη, Mevlut Mart Altintas, εκτός από το ότι είχε ενταχθεί στο αστυνομικό σώμα πριν από δυόμιση χρόνια και υπηρετούσε στα σώματα αντιμετώπισης ταραχών. Προέρχεται από μια μικρή πόλη στη Δυτική Τουρκία και παρείχε ασφάλεια σε οκτώ από τις συγκεντρώσεις του Tayyip Erdogan. Η καταγωγή της οικογένειάς του και οι συνδέσεις του δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Τα τουρκικά μέσα έχουν υπογραμμίσει ότι είχε υπόπτως ζητήσει άδεια στις 16-18 Ιουλίου -αμέσως μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου- και ότι ως μαθητής είχε (ίσως) παρακολουθήσει τις ομάδες συζήτησης των Gulen-ιστών.

Εάν ο δολοφόνος ήταν "μοναχικός λυκος”, ένα εκτελεστικό όργανο σε μια σκοτεινή συνωμοσία, ή ένα ριζοσπαστικοποιημένο μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, θα καθοριστεί τελικά από την ολοκλήρωση των ερευνών -αλλά το αφήγημα ήδη στην Τουρκία εστιάζει στον Gulen, και ως εκ τούτου στις ΗΠΑ, όπου ζει ο Gulen. Διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα κατηγόρησαν την CIA για την συνωμοσία την ημέρα μετά τη δολοφονία, και το συμβάν θα μπορούσε να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από τους παραδοσιακούς δυτικούς της συμμάχους.

Στο μεταξύ, η πραγματική αστυνομική έρευνα διεξάγεται από τον ανώτερο εισαγγελέα που είναι επικεφαλής των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ συμμετέχει στις έρευνες και μια ρωσική ομάδα.

Μέχρι την δολοφονία στην Άγκυρα, υπήρχε δημόσια κατακραυγή για την κατάσταση στο Χαλέπι και μεγάλες καθημερινά διαμαρτυρίες από ισλαμικές οργανώσεις και ΜΚΟ, έξω από τις ρωσικές και ιρανικές αποστολές. Για την ώρα, αυτό φαίνεται να έχει σταματήσει. Αντί αυτού, αυτή η δολοφονία-διαμαρτυρίας φαίνεται να έχει σιγήσει την κριτική έναντι της Ρωσίας, με τους Τούρκους πολίτες να ενθαρρύνονται τώρα να αφήσουν λίγα λουλούδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία. Τέτοιες κινήσεις είναι συνήθως ένδειξη σεβασμού στο θύμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης ένα σημάδι της ολοένα και μεγαλύτερης υποταγής της Άγκυρας στην Μόσχα.

ECFR
Πηγή Capital
thumbnail
About The Author

0 comments