T. Erdogan: Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε απομόνωση αντιδρά ως πληγωμένο ζώο.



Μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ για την υποχρέωση όλων να σεβαστούν συνθήκες και συμφωνίες με σαφή προσανατολισμό σε Τουρκία που φωτογραφίζει τόσο το θέμα με την συνθήκη της Λωζάνης αλλά κυρίως (κάτι που ξέφυγε από τα εδώ ΜΜΕ) την συμφωνία του μεταναστευτικού, ... έρχεται η αντίδραση από τον σύνδεσμο "Φίλων Τουρκίας" σε Ε.Ε. (ναι.. υπάρχει! )... που λέει οτι



-- "Our dream of a European Turkey has turned into a nightmare and it is time for a wake-up call." --


Παράλληλα για πρώτη φορά φαίνεται πώς εγείρεται θέμα που μπορεί να σκάσει βόμβα μεγατόνων σε συνθήκες σκανδάλου για την Τουρκία και την ΜΙΤ , στις ΗΠΑ όπου το όνομα του Reza Zarrab (Τουρκο-Ιρανού σε καταγωγή) έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στο ΑΚΡ λόγω αδυναμίας αναχαίτισης του προβλήματος.

Ο Reza Zarrab πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο (2017) κατά παρέμβαση του ίδιου του Trump!!... Οι κατηγορίες είναι σοβαρότατες και αφορούν τις απόπειρες δωροδοκίας υπουργών έτσι ώστε να παρακαμφθούν τα μέτρα κατά του Ιράν, για να μπορέσει να εξάγει χρυσό στην Τεχεράνη για να ενισχύσει το Θεοκρατικό καθεστώς εκεί, στην προσπάθεια σπασίματος του εμπάργκο.

Η θέση του Trump κατά του Ιράν είναι ήδη γνωστή (πολύ αρνητική) ενώ έχει σημασία πώς παρόλο που αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις με Τουρκία, αυτό δεν τον εμπόδισε να παρέμβει ο ίδιος και να ζητήσει επιτακτικά την συνέχεια της εκδίκασης της υπόθεση, αν και σε πρώτο βαθμό φαινόταν το θέμα να είχε λήξει.

Εδώ έχει σημασία να ειπωθεί πώς ο ίδιος ο Trump σε δημόσια δήλωση του είχε αναφέρει πώς έχει διαφορές σε οικονομικό επίπεδο και επιχειρήσεις με την Τουρκία. Η δήλωση του είχε γίνει σε ραδιοφωνική συνέντευξη με τον Stephen K. Bannon (στέλεχος του Breitbart News). Μια δήλωση που μπορεί τότε να μην είχε προκαλέσει κάποιο θέμα διαφοράς με Τουρκία, αλλά σήμερα ως POTUS σίγουρα θα ληφθεί υπόψη.

Την ίδια στιγμή ενώ η Λίρα της Τουρκίας κατρακυλάει και εσωτερικά ο Erdogan νιώθει πολύ ισχυρές οικονομικές πιέσεις δεδομένης της εξάρτησης για ενέργεια που έχει η χώρα του εισάγοντας το 80% αυτών των πόρων, έρχεται και δεύτερο σημείο τριβής , αυτή την φορά με την Ρωσία.

Το περιστατικό αφορά τον βομβαρδισμό θέσεων των "ανταρτών του FSA" από Ρωσικά αεροσκάφη στα τέλη Νοεμβρίου προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών που λειτουργούν υποστηρικτικά του "FSA". Αυτό προκάλεσε μια τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων των χωρών και μια δήλωση από το Ρωσικό ΥΠΕΞ που αρνείται ότι ήταν υπεύθυνο για αυτούς τους θανάτους. Η μεν Τουρκική πλευρά το αποδέχτηκε επίσημα δια στόματος του πρωθυπουργού της, αλλά είναι φανερό πώς έχει δυσαρεστήσει έντονα την ηγεσία του ΑΚΡ.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, συν φυσικά την εντονότατη πόλωση που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας με Κούρδους, Φιλο-Ευρωπαϊστές και οπαδούς του ΑΚΡ είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί υπάρχει μια κλιμάκωση και μια αναζήτηση κάποιας επιτυχίας σε εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο, εις βάρος της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση Erdogan είναι σε μια κατάσταση έντασης και θα διοχετεύσει όπου μπορεί αυτή την πίεση προς όφελος της. Η διαχείριση αυτής της αντίδρασης πρέπει να γίνει με σωστή σκέψη, ειδικούς χειρισμούς και χωρίς κλιμακώσεις άνευ αντικειμένου.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


http://www.geopolitics.com.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments