Μακρόν,ο εκφραστής της ανανέωσης

Συντάκτης: 
Ισχυρή πλειοψηφία για το κεντρώο κόμμα του Γάλλου προέδρου «La République en Marche» (LREM), που φαίνεται να συγκεντρώνει 350-380 έδρες από τις 577 του γαλλικού Κοινοβουλίου, προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, που επισημαίνουν την εξαιρετική δυναμική που ανέπτυξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του στην προεδρία.
Οι Γάλλοι επανέρχονται στις κάλπες 11 και 18 Ιουνίου για τις βουλευτικές εκλογές, προκειμένου να επιλέξουν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.
Το στοίχημα του Μακρόν είναι να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστα το πρόγραμμά του.
Για τους Γάλλους πολίτες που κατοικούν εκτός Γαλλίας, ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου.
Οι υποψήφιοι του κεντρώου κόμματος του Γάλλου προέδρου προηγούνται στις 10 από τις 11 εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού, αλλά η συμμετοχή στην ψηφοφορία παρέμεινε σε πολύ χαμηλά ποσοστά, μόλις 19,1%.
Η προεκλογική εκστρατεία εκτυλίχθηκε χωρίς εντάσεις και σασπένς, σαν να είχε κριθεί εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκπόνηση σημαντικών νομοσχεδίων τα οποία θα προωθήσει άμεσα.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για το «φιλελεύθερου τύπου» πρόγραμμα του Μακρόν, οι Γάλλοι, χωρίς να δίνουν «λευκή επιταγή» εμπιστοσύνης, φαίνονται διατεθειμένοι «να δοκιμάσουν» τη νέα πολιτική που ενσαρκώνει ο Μακρόν.
Οι ψηφοφόροι εκφράζουν την ανάγκη για ανανέωση και για έξοδο από τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που σημάδεψαν τις προεδρικές εκλογές προκαλώντας βαθιά ρωγμή στην κοινωνική συνοχή.
Ωστόσο, οι ηγέτες της Αριστεράς επισημαίνουν τον κίνδυνο του «συγκεντρωτισμού εξουσιών» που διαμορφώνεται από τον Μακρόν και τονίζουν ότι θα έπρεπε να επιδιώξει σύμπραξη με το σύνολο των δυνάμεων που με την αντι-Λεπέν ψήφο τους τον οδήγησαν στην εξουσία.

Ερχονται συγκρούσεις

Τα συνδικάτα βρίσκονται σε επιφυλακή και προετοιμάζουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τον νέο νόμο εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση.
Ορισμένα ΜΜΕ παρουσίασαν «προσχέδιο» της μεταρρύθμισης προκαλώντας σάλο αντιδράσεων.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Εργασίας έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι τα ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν δεν είναι κείμενα της εκτελεστικής εξουσίας.
Οι συνδικαλιστές δέχτηκαν να περιμένουν το επίσημο έγγραφο για να εξετάσουν το πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρέδωσε στα συνδικάτα λίστα με έξι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους 18 προσεχείς μήνες.
Εντυπωσιακή προβλέπεται να είναι η ανανέωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στην Εθνοσυνέλευση, με νέα πρόσωπα, συμμαχίες, προοπτικές.
Τα σύνορα ανάμεσα στη Δεξιά, το Κέντρο, την Αριστερά έχουν καταρρεύσει.
Στη νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα συμπράξουν συμμαχίες με το κυβερνών κόμμα εκπρόσωποι διαφορετικών τάσεων που ήταν αντίπαλες. Αγνωστο πού θα οδηγήσει αυτό το πολιτικό μείγμα.
Στις φετινές βουλευτικές εκλογές ορισμένες ηγετικές προσωπικότητες της Δεξιάς και της Αριστεράς εγκατέλειψαν το κόμμα τους και θέτουν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι.
Αλλοι προτιμούν να σχηματίσουν δικές τους ιδεολογικές ομάδες, όπως ο Μπενουά Αμόν με το κίνημά του «Πολίτες και Υποστηρικτές» ή ο ακροδεξιός Φλοριάν Φιλιπό που δημιούργησε το κίνημα «Οι Πατριώτες».
Ορισμένες προσωπικότητες της Δεξιάς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος τηρούν διφορούμενη στάση, προβάλλοντας στις εκλογικές τους αφίσες την αναφορά «προεδρική πλειοψηφία», για να προσδιορίσουν ότι στο Κοινοβούλιο είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την κεντρώα κυβέρνηση.
Το ένα τρίτο των υποψηφίων του κόμματος του Μακρόν είναι αρχάριοι στην πολιτική.
Σε πολλές περιφέρειες ανταγωνίζονται άνω των 25 υποψηφίων, που απειλούν με ήττα κορυφαίες προσωπικότητες της Δεξιάς και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σε περίπτωση ήττας, οι υπουργοί που ήταν υποψήφιοι βουλευτές θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Το δεξιό κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης με την ιδεολογική του διάσπαση σε τρεις ομάδες: τη σκληρή δεξιά, τη μετριοπαθή και την κεντρώα τάση.
Ο ηγέτης της προεδρικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών (LR), Φρανσουά Μπαρουέν, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος για συνεργασία με τον Μακρόν, με «ήπια συγκατοίκηση» ή με «συνύπαρξη» και υποστήριξη ορισμένων νόμων της κυβέρνησης.
Στην Αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν διατηρεί τη δυναμική του και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αποσπάσει τη νίκη στη Μασσαλία.
Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» ελπίζει ότι θα μπορέσει να σχηματίσει μια ισχυρή ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι καταστροφικές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που δίνει μάχη επιβίωσης.
Αντιμετωπίζει εκλογική συντριβή και κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.
Ο ηγέτης του, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ηττηθεί αλλά και πιέσεις για να παραιτηθεί άμεσα μετά τις εκλογές, προκειμένου να ξεκινήσει η αναδόμηση του κόμματος.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα συρρικνώθηκε και υφίσταται μεγάλες απώλειες με τον ανταγωνισμό που δημιουργεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Οι Πράσινοι έχουν καταποντιστεί.
Μετά την ήττα της, η ακροδεξιά ηγέτις Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να αποδραματοποιήσει τις διαφορές απόψεων με τον Φλοριάν Φιλιπό που απειλούν με σχίσμα το κόμμα.
Προς το παρόν αποφεύγει συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική και αναβάλλει για αργότερα την «ανασύνθεση» του Εθνικού Μετώπου.
Αλλά ο Φιλιπό την προειδοποίησε ότι θα φύγει από το κόμμα αν εγκαταλειφθεί το σχέδιό του για έξοδο από το ευρώ.
www.ira-feloukatzi.com

Πηγή efsyn









thumbnail
About The Author

0 comments