Άνετη επικράτηση Μακρόν, θριάμβευσε η... αποχή

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ξημερώματα.
Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (13,20%), η οποία δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική της στις προεδρικές εκλογές.
Ενισχύθηκαν η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (13,74%) και μπορεί να συγκροτήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα.
Καταποντίστηκαν οι σοσιαλιστές (9,51%): είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, αποκλείστηκε στη 16η Περιφέρεια του Παρισιού, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997, ενώ αποκλείστηκε επίσης ο τέως προεδρικός υποψήφιος Μπενουά Αμόν.

Ρεκόρ αποχής

Παρά την ευρεία νίκη του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέστη «συμβολική ήττα» σε επίπεδο στήριξης στην πολιτική του αφού η αποχή έφτασε στο 51,2% (!)· ποσοστό-ρεκόρ για τη Γαλλία.
Ο δεύτερος εκλογικός γύρος την ερχόμενη Κυριακή θα δείξει αν οι ψηφοφόροι θα εισακούσουν τις εκκλήσεις των ηγετών των κομμάτων για κινητοποίησή τους προκειμένου να αποτρέψουν μια «ηγεμονική» άσκηση εξουσίας.
«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δημόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε ο Μελανσόν από τη Μασσαλία.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον Γάλλο πρόεδρο για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του.
«Καγκελάριος Μέρκελ: τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον πρώτο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

thumbnail
About The Author

0 comments