Γαλλία: Ο Μακρόν… χωρίς αντιπολίτευση

Η προσπάθεια του Εμανουέλ, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αουτσάιντερ, να δυναμιτίσει τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, φαίνεται πως απέδωσε σε χρόνο ρεκόρ. Το νεοσύστατο κεντρώο κόμμα του και οι σύμμαχοί του κέρδισαν μια σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές της Κυριακής.

Έναν χρόνο σχεδόν αφού ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα που δεν ήταν ούτε δεξιό ούτε αριστερό, ο Μακρόν πέτυχε να περιορίσει σοβαρά τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα. Αλλά τώρα που η κεντρώα ομάδα του Μακρόν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, διακυβεύονται πολλά και ο νέος πρόεδρος έχει όλους τους άσους στο μανίκι του. Έχει υποσχεθεί μια νέα ειλικρινή και άψογη πολιτική τάξη, να εξορθολογίσει το κράτος και να χαλαρώσει τους αυστηρούς εργατικούς νόμους υπέρ της ευελιξίας για τις επιχειρήσεις, κάτι που έχει υποστηρίξει ότι θα μεταμορφώσει την αγορά εργασίας και θα μειώσει την ανεργία.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές και δεν μπορεί να κρυφτεί.Η ιστορικά χαμηλή προσέλευση στις εκλογές -περίπου 43%- σκιάζει τα αποτελέσματα. Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, είπε ότι θα "τερματίσει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των υπευθύνων".

Την Κυριακή, η αποχή των ψηφοφόρων ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε περιοχές της εργατικής τάξης και χαμηλού εισοδήματος και μεταξύ των νέων, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το κοινωνικό χάσμα της Γαλλίας.Μία από τις πρώτες προκλήσεις του νέου κοινοβουλίου θα είναι η ψηφοφορία για εξουσίες που θα επιτρέψουν στον Μακρόν να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα για να προωθήσει τις αλλαγές στους κανόνες και τους όρους απασχόλησης το φθινόπωρο.

Τα σχέδια του Μακρόν για χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας - συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης θέσπισης ελάχιστων και μέγιστων αποζημιώσεων σε περιπτώσεις παράνομης απόλυσης- είναι αμφισβητούμενα. Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση υποχώρησε στις εργασιακές αλλαγές με διάταγμα το περασμένο έτος, μετά από διαδηλώσεις υπό την ηγεσία του αριστερού συνδικάτου CGT. Ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει περαιτέρω σε ταχύ "εκσυγχρονισμό" των εργατικών νόμων.

Ο Φιλίπ υποστήριξε ότι η αναμόρφωση του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου προστασίας της κοινωνικής πρόνοιας ήταν "ουσιώδης και επείγουσα". Θα υπάρξουν ευνοϊκές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα πρώτα."Δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο παράδοξο μεταξύ της υψηλής συγκέντρωσης εξουσίας και των έντονων εντάσεων και προσδοκιών ως προς τις αλλαγές", δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ. επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Γαλλίας, της CFDT, στην εβδομαδιαία Journal du Dimanche. Ένα βασικό ερώτημα είναι το είδος αντιπολίτευσης στονΜακρόν και ποιος θα είναι επικεφαλής. Στο νέο κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση δεν θα προέλθει από μία μόνο δύναμη, αλλά θα χωριστεί ανάμεσα σε πολλά κόμματα.

Η γαλλική δεξιά, παρόλο που θα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση, θα έχει μικρή παρουσία και πολλοί βουλευτές της είναι πιθανό να υποχωρήσουν και να υποστηρίξουν τον Μακρόν. Ομοίως, αρκετοί από τους λίγους Σοσιαλιστές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο κοινοβούλιο θα υποστηρίξουν τους νέους εργατικούς νόμους του Μακρόν.Το ακροαριστυερό πολιτικό κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν, laFranceinsoumise, θα έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα με πρόθεση να παράσχει αυτό που αποκαλεί "μετωπική αντιπολίτευση". Η Μαρίν Λεπέν θα έχει "φωνή", αλλά δεν θα έχει αρκετά μέλη στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει τη δική της ακροδεξιά ομάδα.

Το άνω κοινοβούλιο της Γαλλίας, η Γερουσία, που σήμερα κυριαρχείται από τη δεξιά, θα μπορούσε να έχει έναν σημαντικό ρόλο. Ορισμένοι περιφερειακοί πολιτικοί, όπως ο Ξαβιέ Μπερτράν στη βόρεια Γαλλία, θα προσπαθήσουν επίσης να τοποθετηθούν ως δυνάμεις της αντιπολίτευσης. "Η συζήτηση πρέπει πάντα να γίνεται στο κοινοβούλιο, διαφορετικά καταλήγει στο δρόμο", δήλωσε πρόσφατα ο ηγέτης της δεξιάς στη Γερουσία Ζεράρ Λαρσέρ, υπονοώντας ότι οι διαδηλωτές με τα πλακάτ θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση των πολιτικών της αντιπολίτευσης.Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι αλλαγές του εργατικού δικαίου του Μακρόν θα προκαλέσουν ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο δρόμο. Οι πιέσεις θα ασκηθούν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τις προσεχείς εβδομάδες.
theguardian.com

thumbnail
About The Author

0 comments