Δύο στους τρεις θέλουν «σκληρό» Brexit

Συντάκτης:
efsyn.gr
Τη γνώμη Βέλγων, Γερμανών, Ελλήνων, Ισπανών, Γάλλων, Ιταλών, Αυστριακών, Ούγγρων και Πολωνών σχετικά με το Brexit ζήτησε εταιρεία δημοσκοπήσεων με τα αποτέλεσμα να είναι άκρως αποκαλυπτικά για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία. Το 65% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να μην υποχωρήσει στις βασικές της αρχές, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει να διατηρήσει μια καλή σχέση με τη Βρετανία.

Οι Βρετανοί αμφισβητούν την ΕΕ

Η δημοσκόπηση της Chatham House-Kantar έδειξε ότι μόλις το 18% των πολιτών εννέα ευρωπαϊκών χωρών, επιθυμεί η Κομισιόν -κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων- να επιδιώξει τη στενότερη δυνατή σχέση με το Λονδίνο.
Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη τους πρώτους μήνες του έτους και πριν από τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από καθεμία εκ των 10 χωρών περιλαμβανομένης της Βρετανίας.
Συνολικά, η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (58%) από δέκα χώρες θεωρούν ότι μια ακόμη χώρα της ΕΕ ενδέχεται να εγκαταλείψει το μπλοκ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Στην ερώτηση ποιο θεωρούν ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ, οι περισσότεροι ερωτηθέντες από την ηπειρωτική Ευρώπη (17%) απάντησαν ότι είναι η ελευθερία να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Συνθήκη του Σένγκεν (επίσης 17%), ενώ ακολουθούν η ειρήνη στην Ευρώπη και το ευρώ (13%) και τέλος η ενιαία αγορά (8%).
Ωστόσο, το 29% των Βρετανών απάντησαν ότι η ΕΕ δεν έχει συνεισφέρει σημαντικά σε κάτι σε αντίθεση με το 14%, κατά μέσον όρο, που είναι το ποσοστό για τις υπόλοιπες εννέα χώρες.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναφορικά με την μετανάστευση, το 35% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι θετική για τη χώρα τους και το 34% έχουν αντίθετη άποψη.
Στην Ισπανία το 38% απάντησαν ότι η μετανάστευση έχει ωφελήσει την χώρα--το υψηλότερο θετικό ποσοστό από τις χώρες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση. Αντίθετα, μόλις το 7% των Ελλήνων και των Ούγγρων θεωρούν ότι η μετανάστευση υπήρξε θετική για την χώρα τους, σε αντίθεση με το 68% και το 74% αντίστοιχα που την βρίσκουν αρνητική.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε την έντονη αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (61%). Αυτό εμφανίζεται πιο έντονα στην Αυστρία (82%) και σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο (από 73%).

Οικονομική κρίση

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (48%) απάντησαν ότι κάποιο από τα μέλη της οικογενείας τους χρειάστηκε να δανειστεί χρήματα την χρονιά πριν από την δημοσκόπηση για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα ή να πληρώσει λογαριασμούς, ενοίκιο, δάνειο σπιτιού, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) απάντησαν ότι κάποιος συγγενής τους έμεινε χωρίς θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή ελλείψει χρημάτων.
Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των Ισπανών και Ελλήνων ερωτηθέντων (22%) είπαν ότι μοιράστηκαν το σπίτι τους με φίλους ή συγγενείς που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα τον περασμένο χρόνο.
Οι περισσότεροι Έλληνες ερωτηθέντες (62%) συνδέουν τον όρο "οικονομική κρίση" με την ΕΕ, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων ερωτηθέντων (32%) θεωρούν ότι η "οικονομική λιτότητα" είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του μπλοκ.
thumbnail
About The Author

0 comments