Η ΕΕ απειλεί να καθυστερήσει ένα χρόνο τις συνομιλίες για το Brexit

H Τερέζα Μέι θα ενημερωθεί ότι η ΕΕ θα χρειαστεί ένα χρόνο για να εκπονήσει νέα εντολή στον κύριο διαπραγματευτή της Μισέλ Μπαρνιέ, καταστρέφοντας αποτελεσματικά τις διαπραγματεύσεις του Brexit, αν επιμείνει να συζητήσει μια μελλοντική εμπορική σχέση ταυτόχρονα με τον λογαριασμό του "διαζυγίου" του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ένα σημάδι αυξανόμενης ανυπομονησίας απέναντι στη χαώδη κατάσταση της βρετανικής πλευράς των συνομιλιών, οι ανώτερες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι αν το Λονδίνο επιμένει να συζητήσουν για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν επιλυθούν επαρκώς τα θέματα του λογαριασμού του διαζυγίου, τα δικαιώματα των πολιτών και τα σύνορα στην Ιρλανδία, θα συναντήσει μια αρνητική απάντηση.

"Αν δεν δεχτούν τις σταδιακές διαπραγματεύσεις, θα χρειαστούμε ένα χρόνο για να εκπονήσουμε μια νέα δέσμη διαπραγματευτικών κατευθυντήριων γραμμών για τον Μπαρνιέ", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κατανοήσει τους συνεχείς ισχυρισμούς της Βρετανίας ότι θα είναι σε θέση να συζητήσουν παράλληλα το εμπόριο και τους όρους διαζυγίου. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επισήμως να δώσουν στον Μπαρνιέ ένα στενό σύνολο καθηκόντων σε μια σύνοδο κορυφής τον Απρίλιο και δεν έχουν καμία πρόθεση να επανεξετάσουν τη λεγόμενη σταδιακή προσέγγιση όταν συναντηθούν με τη Μέι σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής στις 22-23 Ιουνίου.

Οι επίσημες συνομιλίες του Brexit πρόκειται να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, την ίδια μέρα με την ομιλία της βασίλισσας, οπότε θα είναι γνωστό αν η Μέι θα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών για το πολιτικό της πρόγραμμα. Το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DExEU) έστειλε σημείωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή το βράδυ για να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση ήταν λειτουργική και οι συνομιλίες πριν από τη διαπραγμάτευση για τα οικονομικά θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Όλι Ρόμπινς, σύμβουλος της Μέι για την ΕΕ, δήλωσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του: "Η πρωθυπουργός έχει δώσει την κατεύθυνση οι διαδικασίες για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για την επίσημη απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν". Υπάρχει, ωστόσο, κάποιος σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέι να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις. Η απειλή να καθυστερήσουν ένα χρόνο οι ήδη εξαντλητικές διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δείχνει την έντονη απογοήτευση στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προέτρεψε κατ' ιδίαν τη Μέι να διεξάγει γενικές εκλογές επανειλημμένα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να απελευθερωθεί από την πίεση των σκληροπυρηνικών Brexiters στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά απογοητεύθηκε από το αποτέλεσμα. Μια πηγή της ΕΕ αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν επίσης μυστικά τη Ντάουνινγκ Στριτ για τη διαπραγματευτική θέση των 27 κρατών-μελών εδώ και μήνες, αρκετά πριν δημοσιοποιηθεί, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διαμορφώσει την απάντησή της. "Η Μέι γνώριζε την αλληλουχία των συνομιλιών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τίποτα από αυτά δεν ήταν έκπληξη γι' αυτήν" δήλωσε η πηγή.

Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, Ιταλός Σοσιαλιστής που ηγείται της ομάδας του στο Brexit, δήλωσε: "Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδειξε πλήρη επίγνωση του τι θα γίνει η διαπραγμάτευση. Ελπίζω ότι ο συνομιλητής θα έχει πλήρη επίγνωση". Ο Ελμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής στο κεντροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, δήλωσε ότι η ΕΕ θα είναι ανοιχτόμυαλη εάν η Βρετανία αψηφήσει τη δέσμευσή της να βγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. "Είμαστε ανοιχτοί σε όλα, από την εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση έως τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Εξαρτάται από την ευελιξία της βρετανικής κυβέρνησης. Θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζημιά του Brexit χαμηλή", είπε.

Ο υπουργός Άμυνας, σερ Μάικλ Φάλον, δήλωσε την Κυριακή ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης δεν είχε αλλάξει. Ωστόσο, οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν ότι η Μέι θα κάνει μια "γενναιόδωρη προσφορά" για την εγγύηση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέτρο καλής θέλησης για την έναρξη των συνομιλιών.

Ένας εκπρόσωπος της DExEU δήλωσε: "Ήμασταν σαφείς ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με επίσημους ομολόγους στην ΕΕ και τις Βρυξέλλες πριν ξεκινήσουμε τις συνομιλίες".

Η κατάρρευση της εξουσίας της Μέι την κατέστησε ένα πρόσωπο περίγελου στις Βρυξέλλες. Ο Μάρτιν Σελμάιρ, ο ισχυρός επικεφαλής του προσωπικού του Γιούνκερ, υποστήριξε ότι η Μέι έχει κάνει τους βοηθούς της τα "κορόιδα" των δικών της αποτυχιών. "Bauernopfer", έγραψε στο Twitter ως απάντηση στα νέα σχετικά με την αναγκαστική παραίτηση του Νικ Τίμοθι και της Φιόνα Χιλ, ένας όρος του σκακιού που χρησιμοποιείται όταν πέφτει ένα πιόνι κατώτερης αξίας για να προστατευθεί το "αφεντικό".

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν επίσης τα θέματα με σκεπτικισμό, καθώς η Μέι αγωνίζεται να δημιουργήσει μια συμμαχία με τη Δημοκρατική Ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας για να στηρίξει την κυβέρνησή της. Πολλοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το DUP υποστήριξε το Brexit, μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με την όλο και πιο ισχυρή ηγέτιδα των Σκωτσέζων Συντηρητικών Ρουθ Ντέιβιντσον, καθώς και την αγγλική πτέρυγα των Τόρις υπέρ της παραμονής. Το DUP έχει 10 βουλευτές και οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί 13.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει η συμμαχία με το DUP όσον αφορά τις συνομιλίες για τα σύνορα στην Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντνα Κένι, τουίταρε την Κυριακή ότι είχε μιλήσει στην Μέι και εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν πρέπει να συμβεί τίποτε που θα θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
theguardian.com
thumbnail
About The Author

0 comments