Ετοιμάζονται για δράση ΗΠΑ - Γαλλία σε πιθανή χημική επίθεση στη Συρία trump-macron.

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Για μία «αντίδραση από κοινού» κάνουν λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, σε περίπτωση που το καθεστώς της Συρίας διαπράξει επίθεση με χημικά όπλα.
Στην παραπάνω απόφαση φέρεται να κατέληξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς -όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση- διαπίστωσαν «κινήσεις που συνιστούν προετοιμασία εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης για νέα επίθεση με χημικά όπλα, η οποία θα είχε αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία πολιτών, μεταξύ των οποίων και αθώα παιδιά».
Μάλιστα, υπήρξε σκληρή προειδοποίηση του Λευκού Οίκου τόσο προς τον Σύρο πρόεδρο και τις ένοπλες δυνάμεις του που «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» εάν προχωρήσουν σε «δολοφονική χημική επίθεση», όσο και στους «προστάτες» του (Ρωσία και Ιράν), με την πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, να υπογραμμίζει πως οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου δεν στρέφονται μόνο στη συριακή κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία «περίεργη» ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να καταρρέει ταχύτερα του αναμενομένου.
Από την πλευρά της, η Μόσχα χαρακτήρισε ως «απαράδεκτους» τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ενώ ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «ψευδές πρόσχημα» που οδηγεί σε «επικίνδυνη κλιμάκωση» στη Συρία και «εξυπηρετεί μόνο το Ισλαμικό κράτος, τη στιγμή που αυτό κατατροπώνεται από τον ιρακινό και συριακό λαό».

thumbnail
About The Author

0 comments