2018 Εκλογές Ρωσίας - έτος πιθανών αλλαγών σε πολυπολικές ισορροπίες

Και όμως οι κλυδωνισμοί στην Ευρασία μόλις τώρα αρχίζουν. To επερχόμενο 2018 μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικές ισορροπίες ισχύος στην Ευρασία αλλά και στον πλανήτη γενικότερα. Σε λίγους μήνες θα έχουμε για παράδειγμα τις Ιταλικές εκλογές που αποτελούν βαρομετρικό σημείο αναφοράς για την Ε.Ε. Το κύριο σημείο αναφοράς όμως είναι πώς υπάρχουν και οι Ρωσικές εκλογές όπου είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε μια οικειοθελή αποχώρηση του Β. Πούτιν από την πολιτική σκηνή.



Μια πιθανή οικειοθελή αποχώρηση του Ρώσου προέδρου θα αλλάξει όλους τους συσχετισμούς στον κόσμο , ακόμα και αν ο ίδιος το τελευταίο διάστημα έχει περισσότερο τον ρόλο του "επίτιμου διοικητή" παρά του "απόλυτου Άρχοντα" στην χώρα του. Οι ομάδες διαχείρισης κάποιων ενεργειών στην Ρωσία μπορεί να είναι διαμορφωμένες αλλά η παρουσία του Ρώσου προέδρου αποτελεί μια "άγκυρα" που κρατάει σταθερά ακόμα και σε δύσκολες στιγμές εντός της χώρας καθώς η δημοφιλία του ακόμα και μετά από παραμονή στην εξουσία πάνω από δεκαετία διατηρεί πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά ( > 60% )

Μια πιθανή λοιπόν οικειοθελή αποχώρηση του, θα ανοίξει ένα κενό εξουσίας εντός Ρωσίας, αλλά και μια πιθανή δέσμη ενεργειών από άπαντες πόλους ισχύος στον κόσμο που θα θελήσουν να δοκιμάσουν τον νέο ηγέτη, όποιος και αν θα είναι αυτός.

Μέχρι στιγμής πάντως οι μνηστήρες είναι αρκετοί αλλά σε καμία περίπτωση ισάξιοι ή ισότιμοι σε αντιμετώπιση από το εξωτερικό και τους αντίστοιχους ηγέτες σε άλλες χώρες. Θεωρώ σίγουρο πώς θα υπάρξει μπρα-ντε-φέρ επιβολής δύναμης από ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ  προς δοκιμή της νέας ηγεσίας σε Ρωσία. Και αν διαισθανθούν κενό ή μειωμένη επιβολή σε αντιστοιχία με αυτή που είχε ο Πούτιν ... οι κλυδωνισμοί θα γίνουν τρικυμία.

Να σημειωθεί πάντως πώς πολύ έγκυρα παρατηρήτρια όπως το IHS θεωρούν πώς ο Β. Πούτιν θα θελήσει να παραμείνει μέχρι το 2024 και δεν θα αποχωρήσει ακόμα από την εξουσία. Αυτό βέβαια δείχνει πώς η Ρωσία είναι παγιδευμένη σε μια αδυναμία πολιτικής καθώς ο Ρώσος πρόεδρος αποτελεί το μόνο εχέγγυο διατήρησης της δύναμης της. Αυτό φυσιολογικά κάποια στιγμή θα βρει τέλος όπου ότι αναφέρθηκε προηγουμένως και πάλι θα τεθεί ως ζήτημα.

 Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

geopolitics & daily news
thumbnail
About The Author

0 comments