Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με την “άτακτη” Τουρκία; Οι 3 επιλογές της Ουάσινγκτον που μας ενδιαφέρουν


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μάταια η Αθήνα περίμενε μια ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.
Ο κ. Τίλλερσον επισκέφθηκε για τρίτη φορά, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του,  την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ερντογάν. Εντύπωση προκαλεί αυτός ο διπλωματικός μαραθώνιος την ώρα που η Ουάσιγκτον δεν διορίζει Πρεσβευτή της στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και τρία χρόνια.
Όπως είναι γνωστό στην Αμερική επικρατούν δυο απόψεις για το ποια πρέπει να είναι η στάση της χώρας έναντι της Τουρκίας που καθημερινά επιτίθεται στην υπερδύναμη.
Οι Eric Edelman και Jake Sullivan υποστηρίζουν την άμεση ανταπόκριση των ΗΠΑ στην τουρκική επιθετικότητα που ξεπέρασε τα όρια.
Αντιθέτως  η Amanda Sloat, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου εξωτερικών την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα και νυν εργαζόμενη στο Brooking Institute εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον έχει τρεις επιλογές:
Abandonment (ρήξη-εγκατάλειψη)
Transaction (Πάρε δώσε)
Engagement (συχνότερος διάλογος)
Σύντομα θα μάθουμε ποια από τις τρεις απόψεις υιοθέτησε ο Τίλλερσον . Κανείς δεν γνωρίζει τι συζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον σουλτάνο στην συνάντηση τους που διήρκεσε τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά ,παρουσία μόνον του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος τελούσε και καθήκοντα διερμηνέα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του με τον Αμερικανό  ομόλογο του δήλωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν  την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.
Η προσωπικότητα και το παρελθόν του Τίλλερσον μπορεί να δώσουν μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνει η Αμερική  ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
Ο  Τίλλερσον γεννήθηκε στο Τέξας. Σε ηλικία 23 ετών προσλήφθηκε ως μηχανικός  στην εταιρία Exxon. Κατάφερε το 2004 να τεθεί στην κορυφή της ενοποιημένης ExxonMobil. Γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά την αγορά και τη διάθεση του μαύρου χρυσού.
Η απάντηση των ΗΠΑ στο οθωμανικό χαστούκι είναι η αποστολή δυο πλοίων για την έρευνα πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ……
Διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου χωρίς όπλα!
Το όραμα του Ερντογάν για ισλαμική ηγεμονία οδήγησε την Τουρκία σε διεθνή απομόνωση.  Στο εσωτερικό επίσης, τα πράγματα δεν είναι καλά. Σε έκθεση που ετοίμασε η γενική διεύθυνση εργοδοτικών συνδικάτων και επαγγελματικών ενώσεων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος καταγράφονται τα επιτεύγματα της 16χρονης διακυβέρνηση του ΑΚΡ .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε, οι αυξήσεις τιμών τετραπλασιάστηκαν,  τα διαζύγια αυξήθηκαν κατά 38%, η πορνεία αυξήθηκε 790 φορές, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων 434 φορές, η βία εναντίον των γυναικών 1400 φορές, εξάρτηση από ναρκωτικά 678 φορές.  Οι φυλακές γέμισαν με πολιτικούς και στρατιωτικούς κρατούμενους.  Η ανεργία αγγίζει το 11%.
Εάν λάβουμε υπόψη μας, σε αυτή τη ζοφερή εικόνα και  τους πλειστηριασμούς που κέρδισε το Ιράν για την ηλεκτροδότηση της Συρίας και τις στρατιωτικές βάσεις που απέκτησε η Ρωσία , το μήνυμα του Τίλλερσον στην Άγκυρα ήταν : “Ελάτε να σχηματίσουμε κοινό μέτωπο έναντι του Ιράν και της Ρωσίας”.
Από την εποχή του Κλίντον η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας είναι οι στρατιώτες της…
thumbnail
About The Author

0 comments