Ερντογάν σε Μπορίσοφ: "Κόψε τα νερά του Έβρου"




Είναι διαρκής και ουσιαστική η επικοινωνία του τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, είναι γνωστή η στενή συνεργασία τους σε πολλά ζητήματα. Ο Μπ. Μπόρισοφ έχει ανταλλάξει την «ησυχία» στα δικά του (τουρκο-βουλγαρικά) σύνορα από μετανάστες, με καλή συμπεριφορά προς τον Ερντογάν.
Βουλγαρικές πηγές υποστηρίζουν ότι ένα από τα αιτήματα του τούρκου Προέδρου στον Βούλγαρο συνομιλητή του, είναι να κόψει τα νερά του Έβρου. Να περιορίσει δηλαδή τη ροή των υδάτων από την Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Ο περιορισμός της ροής του νερού συμβαίνει έτσι κι αλλιώς στους καλοκαιρινούς μήνες, σε περιόδους σχετικής ξηρασίας αλλά συμβαίνει και τεχνηέντως από τους Βούλγαρους , όταν έχουν μεγάλη ανάγκη σε νερό για τις καλλιέργειες τους ή για δικές τους ανάγκες. Είναι αυτό ένα από τα θέματα τριβών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας εδώ και δεκαετίες σε Νέστο και Έβρο.
Ποια όμως η σκοπιμότητα τους αιτήματος ή απαίτησης του Ερντογάν προς τον Μπορίσοφ;Αν μειωθεί η στάθμη του νερού τότε οι μετανάστες θα περνάνε εύκολα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τα περάσματα θα γίνουν πολύ περισσότερα, ενώ η δυσκολία και ο κίνδυνοι θα περιοριστούν αισθητά.
Το αίτημα του Ερντογάν δεν ξέρουμε αν έγινε αποδεκτό από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. Δεν ξέρουμε αν θα το κάνει το επόμενο διάστημα ή αν θα περιμένει το καλοκαίρι που έτσι κι αλλιώς θα πέσει η στάθμη των υδάτων και η δικαιολογία προς την Ελλάδα θα είναι πιο εύκολη. Ξέρουμε όμως ότι ειδικά η κυβέρνηση Μπορίσοφ στηρίζεται στην συνεργασία της με το «Τουρκικό Κόμμα». Η τουρκική μειονότητα στην Βουλγαρία των 7 εκ κατοίκων αριθμεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ο Μπορίσοφ έχει σε πολλά πράγματα ανάγκη των Ερντογάν.


Πηγή: armynews.gr

thumbnail
About The Author

0 comments