RIA Novosti:"'Δεν θα ανεχτούμε τη Μόσχα'. Η Τουρκία έχει διαμάχες και πάλι - με Ιράν


ΜΟΣΧΑ, 3 Μαρτίου - RIA Novosti, Galiya Ibragimova. 
Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν επιθέσεις πυραύλων εναντίον ομάδων που ελέγχονταν από το Ιράν στο Idlib. Εάν οι Τούρκοι δεν σταματήσουν τους χαοτικούς βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική Συρία, οι Ιρανοί απειλούν να πάρουν εκδίκηση. Το RIA Novosti αναφέρει γιατί η Άγκυρα κλιμάκωσε τις σχέσεις της με την Τεχεράνη - έναν άλλο σημαντικό συμμετέχοντα στο συριακό συμβιβασμό - εν μέσω δύσκολων σχέσεων με τη Μόσχα.
Κλειστός ο ουρανός πάνω από τον Idlib
Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία συνεχίζει να επιδεινώνεται. Στη μάχη για τον έλεγχο αυτών των εδαφών, η Τουρκία στηρίζει ανοικτά τη Συριακή αντιπολίτευση και πλήττει τα κρατικά θωρακισμένα οχήματα και τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Ακόμη και όταν ο στρατός του Μπασάρ αλ-Ασάντ έκλεισε τους ουρανούς πάνω από την επαρχία, οι Τουρκικοί κηφήνες δεν σταμάτησαν να χτυπούν μεμονωμένους στόχους. Έτσι, κατά τις τελευταίες ημέρες, ένα φορτηγό με πυρομαχικά, ένα θωρακισμένο όχημα και μια μοτοσικλέτα καταστράφηκαν από τον αέρα. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Τουρκική εναέρια άμυνα πυροβόλησε δύο Συριακά su-24 μαχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα πάνω από το Ιντλίμπ, αλλά οι πιλότοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα αεροσκάφη με τον καταπέλτη.
Η Ρωσία καλεί την Τουρκία να μειώσει τις επιτόπιες επιχειρήσεις και να συνεχίσει να εκτοπίζει τους μαχητές Hayyat Tahrir al-Sham* από αυτή την περιοχή. Όσον αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις, η Μόσχα αρνήθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκικών πτήσεων υπό τον κλειστό ουρανό στην επαρχία. Το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών εξήγησε ότι η απόφαση για μια ζώνη χωρίς πτήσεις στη βορειοδυτική Συρία έγινε από τις αρχές λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης.© AP Φωτογραφία / Ghaith Alsayed Τούρκοι στρατιώτες που υποστηρίζουν τους Σύριους επαναστάτες στο προάστιο Saraqib της επαρχίας Idlib, Συρία. 27 Φεβρουαρίου 2020
"Η Τεχεράνη δεν είναι Δαμασκός".
Το Ιράν ζητάει από την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει το Idlib και τις παρακείμενες περιοχές . Από την πλευρά του, το Ιρανικό συμβουλευτικό κέντρο στη Συρία, το οποίο παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον στρατό του Assad, δεσμεύτηκε να μην επιτεθεί στον Τουρκικό Στρατό.
"Οι Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται στην βορειοδυτική περιοχή που δρα η φιλο-ιρανική πολιτοφυλακή . Η Τεχεράνη δρα με αυτοσυγκράτηση και δεν πάει στην επίθεση. Ωστόσο, οι στρατιωτικοί που ελέγχονται από την Άγκυρα συνεχίζουν να πυροβολούν τις θέσεις και τις βάσεις μας ", ανέφερε το γνωμοδοτικό κέντρο.
Ο Ιρανικός στρατός κάλεσε τους Τούρκους να ενεργήσουν στο Idlib "με αυστηρά ορθολογικό τρόπο και σύμφωνα με τα συμφέροντα του Συριακού και του Τουρκικού λαού. Αν η Άγκυρα αγνοήσει αυτά τα μηνύματα, η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εκδικηθεί τον βομβαρδισμό των βάσεων της στη Συρία.
"Η Τεχεράνη δεν είναι Δαμασκός, δεν θα ανεχτούμε και δεν θα ακούσουμε τη Μόσχα, ακόμα κι αν το ζητάει", αναφέρει η δήλωση του συμβουλευτικού κέντρου του Ιράν.
Σε αντίθεση με την σκληρή ρητορική του στρατού, ο πρόεδρος Hassan Rowhani εξακολουθεί να χρησιμοποιεί διπλωματία. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε να διεξαχθεί τριμερής συνάντηση για το Idlib.
Η Τεχεράνη, η Δαμασκός και η Άγκυρα θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Ιρανό ηγέτη. Δεν είναι απαραίτητο να προσκαλέσουμε τη Μόσχα σε αυτή τη μορφή, κατέληξε ο Rowhani. Ωστόσο, δεν αμφισβήτησε τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στη Συριακή διευθέτηση.© AFP 2020 / Μωχάμεθ Χατζ Κάουρντ Καπνός πέρα από την πόλη Seraqib στην Ανατολική Επαρχία Ιντλίμπ
Τα συμφέροντα του Ιράν στη Συρία
Στις πρώτες ημέρες του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, το Ιράν πήρε την πλευρά του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Προκειμένου να διασκορπιστεί η αντιπολίτευση στις πόλεις της Συρίας και έπειτα να καταπολεμηθεί το «ισλαμικό κράτος», ο ιρανικός στρατός έφτασε στη Δαμασκό. Μεταξύ αυτών - οι ελίτ μονάδες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC). Η Τεχεράνη επίσης παρείχε χρηματοδοτική στήριξη στον παραστρατιωτικό στρατό του Λιβάνου Χεζμπολάχ *, ο οποίος από την αρχή της Συριακής σύγκρουσης ανέλαβε θέσεις στα νοτιοανατολικά της Συρίας και ανέστειλε τους αντιπάλους του Άσαντ εκεί.
Οι Ιρανικές αρχές άρχισαν επίσης να προμηθεύουν τη Συριακή κυβέρνηση με όπλα, πληροφορίες και χρήματα. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ιράν έχει παράσχει ενεργειακό εφοδιασμό στη Συρία. Ο μόνος κυψελοειδής φορέας εκμετάλλευσης που δραστηριοποιείται στο έδαφος της Συρίας είναι ο Ιρανικός. Η Τεχεράνη πήρε τα περισσότερα συμβόλαια για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων ορυκτών. Όλα αυτά εξηγούνται από τη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών.
Ενώ ο ρόλος της Μόσχας στη Συριακή διαμάχη περιοριζόταν στη στρατιωτική υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, η Τεχεράνη εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε όλους τους άλλους τομείς. Ως αποτέλεσμα, οι ιρανικές αρχές έγιναν οι κύριοι χορηγοί και προστάτες της Συριακής κυβέρνησης.
© RIA Novosti / Sergey Guneyev Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Από το 2017, το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία και την Τουρκία, συμμετείχε στην "μορφή της Αστάνα" των συνομιλιών για Συριακό συμβιβασμό. Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό λόγω αυτών των επαφών ήταν δυνατό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, η συμμετοχή της Τεχεράνης σε αυτές τις συνομιλίες επικρίθηκε από τους παρατηρητές. Ειδικά από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κάλεσαν την παρουσία της IRGC στη Δαμασκό άμεση απειλή για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.
Το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον επανειλημμένα μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους με τη Μόσχα και ζήτησαν να αποσυρθεί ο Ιρανικός στρατός από τα σύνορα Συρίας-Ισραήλ. Με εντολή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησαν επιθέσεις πυραύλων στις εγκαταστάσεις της Τεχεράνης στη Συρία με το πρόσχημα της αυτοάμυνας.
Ωστόσο, το Ιράν δεν ήταν κατώτερο. Για πολύ καιρό ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία ήταν σε θέση να πείσουν το καθεστώς του Αγιατολάχ για να μαλακώσει τις θέσεις του και να μεταφέρει τα στρατεύματά του. Πριν από δύο χρόνια, οι φιλο-Ιρανικές δυνάμεις στη Συρία απομακρύνθηκαν από τα σύνορα με το Ισραήλ. Και αυτή ήταν η αξία της Μόσχας. Ωστόσο, οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν παραμείνει σε αυτά τα εδάφη, που εξακολουθούν να ερεθίζουν το Ισραήλ.© RIA Novosti / Μιχαήλ Κλιμεντιέφ Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχάνι κατά την τριμερή συνάντηση των αρχηγών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στο Σότσι.
"Η αδυναμία του Assad είναι η αδυναμία του Ιράν."
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιράν παρέμειναν σταθερές σε όλη τη Συριακή διαμάχη. Ούτε το γεγονός ότι η Τεχεράνη υποστήριξε το καθεστώς Assad και η Άγκυρα αντιτάχθηκε.
Για πολύ καιρό οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν υποστήριξαν την ιδέα μιας στρατιωτικής επιχείρησης από τη Δαμασκό στο Idlib, την οποία ο Kirill Semenov, επικεφαλής του κέντρου ισλαμικών σπουδών στο Ινστιτούτο καινοτομικής ανάπτυξης, αποδίδει στην απροθυμία της Τεχεράνης να πάει ενάντια Ερντογάν. "Ο στρατός της Συρίας ξεκίνησε την επίθεσή του στην Idlib τον περασμένο χρόνο, η πρώτη φάση της οποίας διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά το Ιράν δεν συμμετείχε σε αυτό, ενώ συμμετείχε μόνο τον Δεκέμβριο προσπαθώντας να μην δράσει εις βάρος της Τουρκίας, "εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας στην RIA Novosti.
"Πριν από λίγες ημέρες, οι Τούρκοι βομβάρδιζαν τις φιλο-Ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, μιλάμε για την έδρα της Χεζμπολάχ και τη μονάδα του IRGC, όπου σκοτώθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι πέρασαν τις συντεταγμένες των αντιπροσώπων τους στη Συρία στους Τούρκους, όμως αυτό δεν σταμάτησε την Άγκυρα και οι απειλές εκδίκησης των Ιρανών δεν ακούστηκαν από το τίποτα », δήλωσε ο Σέμιονοφ.

Ο Νικολάι Κοζάνοφ, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Μελετών των Κρατών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ και ανώτερος ερευνητής στο IMEMO RAS, σημειώνει ότι παρά την τακτική συνεργασία, το Ιράν και η Τουρκία δεν ήταν ποτέ στρατηγικοί εταίροι. "Όταν οι υπέρ του Ιράν δυνάμεις πήγαν στο Idlib, έγινε σαφές: η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οτιδήποτε για να αποτρέψει την αποδυνάμωση του καθεστώτος Assad."Η λογική είναι απλή: οποιαδήποτε αδυναμία του Συριακού Προέδρου θα θεωρηθεί ως αδυναμία του Ιράν. και γι'αυτό η σκληρή αντίδραση του Ρουχάνι στην Τουρκία"εξηγεί ο εμπειρογνώμονας στο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον Κοζάνοφ, η απόφαση για το Idlib θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τις Ρωσοτουρκικές συμφωνίες. Στην Τεχεράνη σε αυτή την ερώτηση ο ειδικός δίνει τον ρόλο του βοηθού της Μόσχας.
"Το Ιράν έχει πάντα επιδιώξει τους στόχους του στη Συρία, το κύριο πράγμα είναι να νομιμοποιήσει το καθεστώς Assad και χωρίς τη διπλωματική υποστήριξη της Ρωσίας είναι απίθανο να επιτύχει και η Τεχεράνη δίνει στη Μόσχα το πολιτικό κομμάτι της συριακής διευθέτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις ρωσικές αρχές σε όλα. Στη Συριακή κατεύθυνση, η Ρωσία και το Ιράν κινούνται παράλληλα σε μια παράλληλη πορεία Το επίπεδο συνεργασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατηγικό », πιστεύει ο Ιρανός.
Ο Orhan Gafarli, ειδικός στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών στην Άγκυρα, πιστεύει ότι το Ιράν ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία. "Η Άγκυρα είναι μία από τις λίγες χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη με τις δυτικές κυρώσεις. Λόγω της δύσκολης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης μετά τις βουλευτικές εκλογές, με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, το Ιράν είναι απίθανο να ενδιαφέρεται να κλιμακώσει τις σχέσεις του με τους λίγους εταίρους που έχει – Οι πλευρές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν μια οξεία αντιπαράθεση στο Συριακό θέμα ", πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Όλοι οι αναλυτές που έδωσαν συνέντευξη συμφώνησαν ότι η τύχη του Idlib, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Πούτιν και του Ερντογάν. "Όλοι ενδιαφέρονται να διευθετήσουν την κατάσταση στην Idlib, όχι μόνο για το μέλλον της Συρίας, αλλά και την τύχη των διμερών σχέσεων μέσα σε αυτό το τρίγωνο", πιστεύει ο Ghafarli

Πηγή: ria.ru 
thumbnail
About The Author

0 comments