Nuts, Merde, Μολών Λαβέ

Εκτός του ηθικού, πολιτιστικού και αισθητικού επιπέδου που προσφέρουν τα ελληνικά ριάλιτιζ, συμβάλλουν και στην «εξωστρέφειά» μας, αφού τα περισσότερα έχουν αγγλικές ονομασίες. Πάνε κόντρα στον αναχρονιστικό νόμο ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2946/2001, ΦΕΚ Α -224/8-10-2001, Άρθρο 6, που δικτατορικά επιβάλλει:
«Οι επιγραφές [...] γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται επιπρόσθετη αναγραφή της επιγραφής σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία.»

Δεν ξέρω αν η ερμηνεία του νόμου επιτρέπει την εφαρμογή του και στους τίτλους των ριάλιτιζ σόου, θα ήταν κρίμα όμως να εφαρμοστεί, γιατί θα χανόταν αυτό το γλωσσικό αμάλγαμα:
Big Brother, Bar, Fame Story, The Gym Show, Mission, The Wall, Survivor, Party, Popstars, Eurostar, Junior Music Stars, Rising Star, (Πολύ αστέρι έπεσε!)... Greek Idol, Dream Show, So You Think You Can Dance, X Factor, Extreme Make Over, Next Top Model, Greece's Next Top Model, Master Chef, Junior Master Chef, The Voice, Deal, My Style Rocks! 

Ούτε σχετικά με τις επιγραφές των καταστημάτων πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί, διότι η μπανάλ Ελληνική δεν έχει τον πλούτο και την ακρίβεια να προβάλει το εμπορικό συμφέρον του κάθε μαγαζάτορα. 

Πώς να γράψεις στα Ελληνικά τα παρακάτω;
Harman... Floral Creations
Hazelnut:  Sea- Sun- Snow
Dimop...: Gold- Silver, Since 1936
Avger... Cosmetics
Panai...:  Eyewear Boutique
Antoin... Koutsour..., flowers, events, gifts
Irida Creations Coiffure
Smile Stores Balloons & more
TZAKIA and more, Panagiotis ...
Theory Bar & More
Filothei 65 Souvlaki Grill & More
Biftekakia kai Souvlakia, Grill House
The Big Bad Wolf, Souvlaki & Burger Bar
NUTS AND MORE BY ...
Atelier Coffee Nuts & more

Nuts στην αμερικανική λένε τα καρύδια αλλά και τα ...ίδια. Ο στρατηγός Anthony Clement «Nuts» McAuliffe, διοικητής της Μπαστόν, στις 22 Δεκεμβρίου 1944 στον Γερμανό στρατηγό φον Λούτβιτς, που του ζήτησε να του παραδώσει την πόλη, απάντησε: «Nuts!».

Μια αμιγώς στρατιωτική και περήφανη απάντηση που μας πηγαίνει πίσω στο δύσοσμο «Merde» του Καμπρόν στο Βατερλώ και στο εύηχο «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα.

Όταν βλέπω τους τίτλους και το περιεχόμενο των «ελληνικών» ριάλιτιζ, όταν στον δρόμο παρατηρώ τις επιγραφές των «ελληνικών» καταστημάτων, όταν διαβάζω εγκυκλίους του «ελληνικού» υπουργείου υπνοπαιδείας για cheerleading, στο μυαλό μου έρχονται οι λέξεις αυτές: Nuts, Merde, Μολών Λαβέ! 

John S. Kargakos & More...
thumbnail
About The Author

0 comments