Αποχωρούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Συρία;

Σε μια σημαντική στρατηγική κίνηση προχώρησε πρόσφατα η Άγκυρα, αποσύροντας τα στρατεύματά της από μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας στην πόλη Μορέκ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική θέση στη βόρεια επαρχία της Hama που εξυπηρετούσε στον έλεγχο της μετανάστευσης, την προβολή ισχύος και την καταπολέμηση των Κούρδων. Πλέον στην περιοχή έχουν απομείνει μόνο βρώμικες τσάντες άμμου.

ΠΗΓΗ: SLPRESS

Η βάση στο Μορέκ ήταν μία από τις δώδεκα βάσεις που δημιούργησε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ακριβώς στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. «Ο τουρκικός στρατός την δημιούργησε κοντά στην εθνική οδό Δαμασκού-Χαλεπίου. Ωστόσο, πολιορκήθηκε από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αφού ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών πόλεων στην περιοχή, ιδίως του Μορέκ και του Χαν Σέιχουν, τον Αύγουστο του 2019» όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου Μελετών και Ανάπτυξης Jusoor.

Η παρουσία της Τουρκίας στη βόρεια και δυτική Συρία ξεκινάει από το 2016, όταν η Άγκυρα στήριζε σουνιτικές ανταρτικές πολιτοφυλακές και τζιχαντιστές. Ωστόσο, φέτος, η Τουρκία αντιμετώπισε διαδηλώσεις γύρω από τις τουρκικές βάσεις από Σύριους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ και τους Ρώσους. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

thumbnail
About The Author

0 comments