Οι Τούρκοι μη επανδρωμένο πλοίο στην Μεσόγειο και το Ελληνικό UFASC που ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή (Video)

Σήμερα ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος στην Τουρκία για το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο επιφανειακό σκάφος.

Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες Meteksan Defense Inc. και Ares Shipyard συνεργάστηκαν για την κατασκευή του πρώτου οπλισμένου μη επανδρωμένου επιφανειακού σκάφους της Άγκυρας (AUSV), εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ares Shipyard με έδρα την Αττάλεια και η Meteksan Defense Inc. με έδρα την Άγκυρα ανακοίνωσαν σε δελτίο τύπου στις 28 Οκτωβρίου ότι η Τουρκία θα έχει το πρώτο πρωτότυπο AUSV τον Δεκέμβριο.

Το πρωτότυπο του προγράμματος AUSV, που ονομάζεται ULAQ, έχει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και θα μπορεί να ταξιδεύει έως και 65 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πλοίο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με τεχνολογία νυχτερινής όρασης και «κρυπτογραφημένη υποδομή επικοινωνίας που επιτρέπει την πλατφόρμα να χρησιμοποιείται από κινητά οχήματα και κεντρικά γραφεία ή από θαλάσσιες πλατφόρμες όπως αεροπλανοφόρο ή φρεγάτες».

«Το φάσμα των αποστολών θα περιλαμβάνει πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), επιφανειακό πόλεμο, ασύμμετρο πόλεμο, αποστολές συνοδείας και στρατηγική προστασία υποδομών», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Το λυπηρό είναι ότι περίπου 25 χρόνια πριν (!) στην Ελλάδα είχε αναπτυχθεί από την ΕΒΟ στο Αίγιο κάτι αντίστοιχο!! 

Παραθέτουμε ένα κείμενο που βρήκαμε από το διαδίκτυο και την περιγραφή του Catamaran.

Από Βαγγέλης Ταρσάνης: "Τέλη 1996 ή αρχές 1997 είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο, με την Λέσχη Καταδρομέων-ιερολοχιτων και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Μας έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, επίδειξη και βολή φορητού οπλισμού και ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το εργοστάσιο καθώς και των μελλοντικών του σχεδίων. Στην πύλη του, σε καθήκοντα «φρουρού» υπήρχε ένα εξωτικό φουτουριστικό καταμαράν.  Ο υπεύθυνος μας είπε ότι αποτελούσε ένα σχέδιο που είχε αναπτύξει και δοκιμάσει στο εργοστάσιο. Ήταν μικρού σχετικά μεγέθους (4 μέτρων μήκους, αν δεν με απατά η μνήμη μου). Έφερε μικρή τορπίλη, αναρτημένη στο κάτω μέρος, ανάμεσα στα δυο κήτη του  και δυο κάλαθους ρουκετών, έναν πάνω από κάθε κήτος. Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ο θάλαμος διακυβέρνησης του επέτρεπε τον τηλεχειρισμό του από απόσταση. Ο υπεύθυνος μας είπε ότι είχε σχεδιαστεί για επιθέσεις κορεσμού κατά εχθρικών σκαφών επιφάνειας, από «αγέλες» τέτοιων τηλεχειριζόμενων σκαφών, στα σημεία εξόδου του εχθρικού στόλου ή σε στενά περάσματα, μεταξύ νήσων μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ουδείς τότε υπεύθυνος ενδιαφέρθηκε για περαιτέρω εξέλιξη και αγορά αυτής της πλατφόρμας. 25 χρόνια χρειάστηκαν για να μας φτάσουν οι τουρκοι, εάν μας έφτασαν. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά! Οι σχεδιαστές του πρέπει να είναι ακόμη εν ζωή, και αν δεν είναι υπάρχουν άλλοι νεότεροι έτοιμοι να συνεχίσουν το έργο τους. Θέληση και σχεδιασμός, υπάρχει; Σε σχόλιο παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχέδιο σε διαφημιστικό βίντεο!"

Δυστυχώς η κατάληξη γνωστή, όπως και με πολλές άλλες προσπάθειες.Το Ελληνικό Stealth Catamaran, ποτέ δεν βγήκε στην παραγωγή. Το γιατί δεν το γνωρίζουμε.

Δείτε το βίντεο που βρήκαμε στο κανάλι Nemesis HD, στο Y/T:

photo:pexels

thumbnail
About The Author

0 comments