Τ. Ερντογάν: "Απασφάλισε" εναντίον ΕΕ και ΗΠΑ με την απέλαση των πρεσβευτών

Τουρκία: Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Ερντογάν με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Αποσταθεροποιημένος όσο ποτέ δείχνει να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν που με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρεί να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει. Για πρώτη φορά από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της γειτονικής χώρας αμφισβητείται τόσο έντονα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η δημοσκοπική του εικόνα καταρρέει όπως και η οικονομία, ενώ τα δημοσιεύματα για την κατάσταση της υγείας του συνεχίζονται.

Την ίδια στιγμή οι σύμμαχοι του αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν. Οι ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις ενώ την ίδια στάση ακολουθούν και οι περισσότερες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, επίσης η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία δημιουργούν νέα δεδομένα στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Διεθνολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην γειτονική χώρα και κυρίως λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν που όταν βρίσκεται υπό πίεση γίνεται περισσότερο επικίνδυνος.

Persona non grata 10 πρεσβευτές

Η Άγκυρα ανοίγει συνεχώς μέτωπα με τις χώρες της Δύσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απελάσει πρεσβευτές 10 χωρών, ανάμεσά τους οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας επειδή ζήτησαν με κοινή ανακοίνωσή τους την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και πως ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κάτι που ο ίδιος αρνείται. "Τι αυθάδεια ήταν κι αυτή. Εδώ είναι Τουρκία. Η ένδοξη Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει οδηγίες" τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος που έδωσε εντολή στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κηρυχθούν οι 10 πρεσβευτές "persona non grata" και να αποχωρήσουν από την χώρα.

Με ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτήρισε ως "απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης" την απέλαση των δέκα πρεσβευτών σημειώνοντας πως δεν εκφοβίζουν την Ε.Ε. τέτοιου είδους κινήσεις από την Άγκυρα. "Η απέλαση δέκα Πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νεύρα για την συνάντηση Μπάιντεν – Βαρθολομαίου

Ο οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ και την Δευτέρα θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές από τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ενώ στην συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην Άγκυρα καθώς παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καταφέρει ακόμα να κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παράλληλα η Άγκυρα αναμένεται μετά από την συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Τζο Μπάιντεν να μπει εκ νέου στο στόχαστρο καθώς οι ΗΠΑ θα θέσουν εκ νέου το πάγιο αίτημά τους για το άνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης κάτι που αρνείται πεισματικά να το πράξει η Τουρκία, ενώ όπως είναι φυσικό, αναφορά θα γίνει και για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, σε τζαμί.

Το χαρτί της έντασης και των απειλών στην ανατολική Μεσόγειο δεν βγαίνει πλέον στον Τούρκο Πρόεδρο που αναζητά τρόπο αντίδρασης. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας μας που συνάπτει συνεχώς συμμαχίες σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο και η σημαντική ενίσχυση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στην Τουρκία που ψάχνει να βρει νέα στηρίγματα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος υποστήριξε πως η αγορά των Rafale και των φρεγατών έχουν ως στόχο την Τουρκία. Ο Νοέμβριος χαρακτηρίζεται ως ένας κρίσιμος μήνας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις από αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες στην Κυπριακό ΑΟΖ με την Άγκυρα να έχει προειδοποιεί με αντίποινα.

Πηγή: thetoc.gr

thumbnail
About The Author

0 comments