Οι Κούρδοι ετοιμάζουν επίθεση κατά της Ράκα

Φωτογραφία Αρχείου: Co-Chair of the the People’s Democratic Party (HDP) of Turkey, Selahattin Demirtas (L), speaks at an election campaign rally in Hamburg, Germany, 27 September 2015. Demirtas is currently touring Germany, ahead of 01 November elections in Turkey. EPA/DANIEL REINHARDTΦωτογραφία Αρχείου: Co-Chair of the the People’s Democratic Party (HDP) of Turkey, Selahattin Demirtas (L), speaks at an election campaign rally in Hamburg, Germany, 27 September 2015. Demirtas is currently touring Germany, ahead of 01 November elections in Turkey. EPA/DANIEL REINHARDT
Αξιόπιστοι σύμμαχοι των Αμερικανών στη Συρία και εν δυνάμει σύμμαχοι των Ρώσων… αλλά εχθροί της Τουρκίας, οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας -συγκεκριμένα το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), στρατιωτικός βραχίονας του οποίου είναι οι λαϊκές πολιτοφυλακές YPG- έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό «παίχτη» της συριακής διένεξης. 


Φήμες τούς θέλουν μάλιστα, να ετοιμάζονται να «πάρουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες ακόμη και τη Ράκα από το ISIS, πράγμα που θα ισοδυναμεί με συντριπτική νίκη εναντίον των τζιχαντιστών. Η Αγκυρα ωστόσο αντιδράει έντονα, φοβούμενη ότι η κουρδική ενδυνάμωση θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μεγαλύτερη κουρδική αυτονομία προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ. 

Το καθεστώς Ερντογάν έχει άλλωστε κατηγορηθεί, κι όχι άδικα, ότι πολεμάει πιο πολύ τους Κούρδους παρά τους τζιχαντιστές του ISIS. 

Ο Ερντογάν 

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK), στο οποίο να σημειωθεί ότι προεδρεύει ο ίδιος ο Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αποκηρύξει το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης της Συρίας (PYD) ως τρομοκρατική οργάνωση, με το σκεπτικό ότι αυτό έχει δεσμούς με το PKK. Αλλά και μερικές ώρες νωρίτερα, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να πληγούν όλες οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν στη Συρία, μεταξύ αυτών και το PYD. 

Κι αν όλα τα παραπάνω βγάζουν κάποιο νόημα από γεωπολιτική σκοπιά, αντιθέτως η χθεσινή φράση του Ερντογάν ότι για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Αγκυρα ευθύνονται «και το Ισλαμικό Κράτος, και οι Κούρδοι και η συριακή μυστική αστυνομία», μάλλον αγγίζει τα όρια του παραλόγου.

http://mignatiou.com/2015/10/i-kourdi-etimazoun-epithesi-kata-tis-raka/

0 σχόλια