Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για αποκλιμάκωση ανακοίνωσαν οι Τούρκοι

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για αποκλιμάκωση ανακοίνωσαν οι Τούρκοι - Media
 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας πέρασαν στο παρελθόν από πολλές δοκιμασίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά από αυτό το πρόσφατο γεγονός, που λύπησε όλους, θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Ρώσο ομόλογο του και ότι θα υπάρξει και συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.
Σε δηλώσεις του στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί έδωσαν τις πληροφορίες που έχουν στους Ρώσους στρατιωτικούς και "επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά τόσο τα διπλωματικά όσο και τα στρατιωτικά κανάλια".
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι περιμένει συγνώμη από την Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "δεν χρειάζεται να πούμε συγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες τηλεφωνικά. Και σήμερα όλοι εκφράσαμε τη λύπη μας. Όμως οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας».
Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά απάντησε με οικονομικά αντίποινα, ακυρώνοντας ακόμη και τα σχέδια του αγωγού Τurkish Stream, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.
Τέλος, το Κρεμλίνο αναβάθμισε την στρατιωτική του παρουσία στη Συρία, αναπτύσοντας τα αντιαεροπορικά συστήματα  S-400, και το καταδρομικό «Μoskva», το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες αντιαεροπορικής κάλυψης, με εντολές «να καταστρέφει κάθε στόχο που αποτελεί απειλή».

0 σχόλια