ΗΠΑ: Η Βαλτιμόρη των ανισοτήτων

ΗΠΑ: Η Βαλτιμόρη των ανισοτήτων


Μαγαζιά που υπέστησαν βανδαλισμούς, δεκαπέντε κτήρια στις φλόγες, 202 συλλήψεις, 15 αστυνομικοί τραυματίες και η Εθνοφρουρά στους δρόμους. Μια πόλη υπό την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη είναι οι χειρότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλούς μήνες.
Η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Μέριλαντ είχε το 1950 950.000 κατοίκους. Σήμερα ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 620.000 ανθρώπους, το 63% των οποίων είναι μαύροι.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη συνοικία Σαντάουν-Γουίντσεστερ, εκεί όπου κατοικούσε ο Φρέντι Γκρέι, ο νεαρός μαύρος που σκοτώθηκε. Μια γειτονιά με ανεργία στο 20%, όπου τα μισά νοικοκυριά ακροβατούν στο όριο της φτώχειας. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις υποβαθμισμένες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Βαλτιμόρης, με τους κατοίκους να θεωρούν ότι η αστυνομία τους στοχοποιεί συστηματικά.
«Στενοχωριέμαι για τους νέους που έχουν εμπλακεί σε όλο αυτό. Καταλαβαίνω ότι είναι οργισμένοι και νιώθουν ότι κανείς δεν τους ακούει, όμως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αντιδρούσε με ειρηνικό τρόπο», σύμφωνα με τη Σύνθια Γκριν, κάτοικο της πόλης.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη Βαλτιμόρη. Με το ανακαινισμένο λιμάνι, οι τοπικές αρχές δείχνουν για πρώτη φορά μια πόλη-υπόδειγμα, ο πληθυσμός της οποίας σημειώνει εκ νέου άνοδο. Η οικονομία αναπτύσσεται και οι επενδυτές επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Με ανεργία στο 8,4%, σύμφωνα με στοιχεία του Φεβρουαρίου, η Βαλτιμόρη αναδεικνύεται βασίλισσα της ανάκαμψης.
Όμως σε επίπεδο οικονομικής ανισότητας, η Βαλτιμόρη κατέχει τη δωδέκατη θέση μεταξύ των 50 μεγαλύτερων πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, το 24% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε όλη την πολιτεία του Μέριλαντ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 9,8%.
Μεταξύ της Βαλτιμόρης του 2015 και του Φέργκιουσον του 2014 υπάρχουν πολλές συμπτώσεις. Τα περιστατικά ανάμεσα στην αστυνομία και τον αφροαμερικανικό πληθυσμό είναι πάρα πολλά. Τόσα που πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.
Αυτού του είδους οι κρίσεις πυροδοτούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό και την οικονομική απελπισία, όπως διαπιστώνει άλλωστε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα: «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε μόνο στην αστυνομία. Θεωρώ πως πολλά αστυνομικά τμήματα πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση. Και κάποιες κοινότητες πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση. Όμως κι εμείς ως χώρα οφείλουμε να κάνουμε μια ενδοσκόπηση».
πηγή: http://gr.euronews.com/
thumbnail
About The Author

0 comments