Συγκλονίζει τη διεθνή κοινότητα η νέα τραγωδία στα ανοικτά των λιβυκών αρχών – Μέχρι στιγμής, 24 σοροί έχουν ανασυρθεί – Μόλις 28 οι διασωθέντες - Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για 700 νεκρούς, θα πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.
Η νέα τραγωδία ο στη Μεσόγειο είναι η τελευταίο σε μία σειρά ναυαγίων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Ένα πλοιάριο είκοσι μέτρων μετέφερε πάνω από 700 ανθρώπους. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ενώ έπλεε στα ανοικτά της Λιβύης ( και περίπου 180 χιλιόμετρα νοτίως του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα), πολλοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του σκάφους, ώστε να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενο πορτογαλικό εμπορικό, με αποτέλεσμα το πλοίο να ανατραπεί.
Ουδείς γνωρίζει από πού ξεκίνησε το πλοίο και ποιος ήταν ο προορισμός του.
Ομάδες έρευνας και διάσωσης έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή με τους διασώστες να μιλούν για «μία θάλασσα γεμάτη πτώματα».
Είκοσι είκοσι οκτώ είναι οι διασωθέντες και 24 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
Οι διασωθέντες και σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, πρόσθεσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει, τον συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, «αλλά η σοβαρότητα των ναυαγίων δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των νεκρών», ολοκλήρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, επίσης, ότι οι ιταλικές αρχές θα κάνουν το παν για να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που ευθύνονται για την νέα αυτή τραγωδία και για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Είπε ακόμη ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ανασυρθεί από τον βυθό και το κουφάρι του αλιευτικού, για να ταφούν όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν.
Ο Ρέντσι ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις διάσωσης αλλά και στον τερματισμό της διακίνησης ανθρώπων.
«Βαθιά συγκλονισμένη» η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει "βαθιά συγκλονισμένη" από το νέο ναυάγιο, ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για τη λήψη μέτρων. «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Επιτροπή.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση Ρέντσι για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Νωρίτερα, ο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση, επικρίνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό: «Η νέα τραγωδία στην Λαμπεντούζα αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό έχει ολέθρια αποτελέσματα. Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή φλέγονται, απαιτείται άμεσα μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στη βάση των αρχών του δικαίου και της ανθρωπιάς. Τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού, ώστε να σταματήσουν οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά και μια συνολική λύση του ζητήματος, που να μην επιβαρύνει μονομερώς τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ελλάδα και την Ιταλία»
πηγή: http://www.newsbomb.gr/
0 comments